0

В два последователни дни / на 12 и 13 септември/ ще заседава състав на старозагорския окръжен съд по дело за смъртта на 72 – годишна жена, починала в резултат на жесток побой, нанесен от сина й.

Казусът е от 8 април 2021 година след получен на телефон 112 сигнал от спешното приемно отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“- Стара Загора за докарана по спешност жестоко пребита възрастна жена. Въпреки предприетите няколко животоспасяващи операции смазаната от бой с ритници и юмруци Парашкева Недялкова издъхнала на 22 април, ден по – късно първоначалното обвинение срещу извършителя: Георги В. Георгиев / нанасяне на тежка телесна повреда/ е преобразувано в причиняване на смърт.

При доказването му биячът може да получи и доживотна присъда без право на замяна. В хода на досъдебното производство и при два опита да бъде пуснат от ареста с по-лека мярка за неотклонение Георгиев направи опити да прехвърли вината за смъртта на родителката си на сестра си и татко си, който е инвалид е по принуда станал свидетел на побоя. Запознати с подробностите разказват, че мъжът системно биел родителите си, дори имало наложени и на три пъти ограничителни заповеди да не доближава семейното жилище, но той така и не се съобразил с тях.

След поредно нарушение дори прекарал няколко месеца и в затвора, но това още повече го озлобило. Поредната жалба на Георгиев пред пловдивския апелативен съд се оказа първата за 2022 година, тя бе разгледана на 4 януари и след продължило близо двучасово заседание съставът реши, че няма основания за промяна на мярката.

Според съдът, видно от материалите по досъдебното производство са били извършени допълнителни разпити на сестрата на обвиняемия и на други свидетели, изготвени са Комплексна съдебна психологична и психиатрична и токсикохимична експертиза, които са достатъчни да се направи извода, че правилно Окръжния съд в Стара Загора е стигнал да извода, че има достатъчно основания за обосновано подозрение, че Георгиев е съпричастен към повдигнатото му обвинение за умишлено убийство.

Апелативните магистрати тогава прецениха, че при по-лека мярка за неотклонение продължава да съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Съдът прие че изтеклият период от време от първоначалното задържане на обвиняемия е в рамките на законния срок, който съпоставен на тежестта на деянието се явява разумен. В хода на разпоредителните заседание в края на юли беше взето решение делото да се гледа по общия ред с разпит на всички свидетели и назначението вещи лица .