0

П одполковникът от НСО Борис Иванов е пратен на съд за участие в убийството на брокерката Станка Марангозова.

На 31 август т.г. Военноокръжна прокуратура – София, е внесла в Софийския военен съд обвинителен акт и 100 тома с доказателства за престъплението. На подсъдимата скамейка ще застанат служителят на НСО към момента на престъплението Иванов, екстрадираният в България Иво Масларов, соченият за извършител Петър Костов и Венцислав Д. Останалите трима са обвинени като подбудители и помагачи.

Събрани са доказателства, че на 10 октомври 2019 г. Костов проследил Марангозова до блок в столичния кв. „Младост“, спрял мотоциклета си до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял 3 пъти в глава, което довело до смъртта й.  

Марангозова е била следена близо месец, като е бил използван и тракер за определяне на местонахождението й. Мотоциклетът е открит във водоем край софийското с. Чепинци на 20 май 2020 г.  

След убийството Масларов бяга първо в Швейцария, а по-късно в Германия. На 5 октомври 2022 г. е екстрадиран у нас след издадена от прокуратурата европейска заповед за арест.

Трима от обвиняемите са обвинени и за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение. 

Предстои Софийският военен съд да насрочи заседание за разглеждане на делото.

Първият обвинителен акт срещу четиримата беше внесен в съда преди две години, но в началото на миналата година военните съдилища прекратиха делото и го върнаха на прокуратурата.