0

Т ерористите от Турция имали явка на бензиностанция в Меден рудник, научи „Телеграф“ от разследването. 

Командоси от Специализирания отряд за борба с тероризма заловиха петима чужденци у нас, които се издирват за съпричастност с атентата в Истанбул, при който на пешеходния булевард „Истиклял“ бе взривена бомба и загинаха 6 души, а 81 бяха ранени. „В СГП е образувано досъдебно производство. От вторник изключително активно обменяме информация с турската прокуратура. В конкретен момент са възложени отделни действия на българското контраразузнаване, които са извършени по правилния, подходящ момент и начин. В конкретен момент отделни технико-тактически действия на терен бяха извършени с участието на СОБТ по наша инициатива, като колегите перфектно изпълниха поставените им задачи“, съобщи прокурорът Ангел Кънев от Софийската градска прокуратура.

Дело

По делото има петима обвиняеми. Четиримата мъже са сириецът Амран Абдулрами, Петър Топал, който е с двойно гражданство – българско и молдовско, както и гражданите на Молдова Иван Калак и Леонид Аксакал. Петият член на групата е жена. Тя е със сериозни здравословни проблеми и за нея прокуратурата е наложила по-лека мярка за неотклонение. „Те са обвинени за 2 престъпления – едното е за организирана престъпна група за каналджийство и трафик на хора, а другото за подпомагане в някаква степен, в определен момент на терористични действия“, обясни прокурор Кънев. Той уточни, че по делото има доказателства за трафик на хора и контрабанда в целия й спектър, който не изключва трафика на оръжие. Вече са изпратени молби за правна помощ до няколко държави. „Споменаването им пред медиите ще застраши националната сигурност, както на нашата страна, така и на други държави“, допълни държавният обвинител. Кънев посочи, че продължават да се събират доказателства за участието и на други лица.

Връзка

Софийският градски съд разгледа вчера мерките за неотклонение на четиримата чужденци. На закрито заседание съдът им наложи „задържане под стража“. „Съдът прие, че има данни само за трафик на хора, но не и за каквато и да е била съпричастност на обвиняемите към атентата в Истанбул. Единствената връзка е мобилен телефон, за който се твърди, че с него единият от задържаните е осъществил връзка с предполагаем участник в атентата. По делото има данни, че задържаните многократно са превозвали нелегални мигранти от Турция към България и на територията на страната ни. Съдът прие, че има реална опасност да се укрият и да извършат престъпление“, съобщиха от СГС. В папките по делото има данни от информационните системи на ДАНС, МВР, както и от чужди служби. 

Бушон

Според информацията, с която „Телеграф“ разполага, едно от арестуваните лица – Арман Абдулрами, е дясната ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан, който все още не е задържан, а службите за сигурност го определят като особено опасен и агресивен. В искането за задържане на лицата от страна на прокуратурата на Турция се съдържали данни от разузнавателната служба МИТ а именно, че Амран Абдулрами и Билал Хасан заедно с група терористи имат намерението да осъществят повторни атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС. Именно Абдулрами бил двигателят на канала у нас. Той бил натоварен от Хасан да избере на територията на България една от три предварително подбрани фирми, за които било проучено, че превозват мигранти. За целта била наета група молдовци, които с три микробуса, регистрирани на фирма „бушон“, чийто собственик се намира в дунавски град в България, осъществявали „случаен превоз“ от Турция през България за Молдова. 

Срещи

Абдулрами комуникирал с водачите на микробусите през приложението Телеграм, като част от срещите си на българска територия е извършвал в Бургас на бензиностанция в кв. „Меден рудник“. В материалите по делото се твърди, че трите микробуса са преминавали при едни и същи митнически и гранични полицейски служители, винаги след 22,00 ч., като за да преминат безпроблемно, са заплащали суми от порядъка на 500 евро и винаги били натоварени предимно с дрехи. Въпросните микробуси са преминавали над седем пъти през пункта, като същите съдържали и тайници, в които се прекарвали хора и оръжие (виж карето). Именно с един от тези микробуси преди няколко дни в България е влязъл Абдулрами, който е пътувал с Билал Хасан и още пет лица, три от които свързани с различни терористични актове. 

Топал организирал връзката с граничните полицаи

Абдулрами е вербувал 58-годишния българин Петър Топал, който има и молдовско гражданство, за да организира транспорта и връзката с граничните полицаи и митничари на ГКПП Лесово и ГКПП Капитан Андреево. Топал бил натоварен и да се разплаща с тях.

Групата на Билал Хасан е действала повече от половин година, като е прикривала терористичната си дейност, възползвайки се от добре проучен и подбран канал от молдовски граждани и българи, създаден за превозване на мигранти от Турция до Сърбия. За прикритие на използвания канал микробусите превозвали евтина стока от Одрин, предимно текстил, през двата гранични пункта с дестинация Румъния и Централна Европа.

Взимали по 500 евро на калпак

През последните пет месеца с трите микробуса е превозвано оръжие и в двете посоки, както и мигранти, а на водачите на микробусите се заплащало по 500 евро на човек. И бежанците, и оръжието са доставяни повечето пъти в близост до границата ни със Сърбия. Когато групата превозвала само бежанци, понякога същите били стоварвани в близост до София. Всеки микробус е имал изградени по два тайника, първият за оръжие и втори за хора – мигранти и терористи. Когато се е превозвало оръжие, това е ставало лично под контрола на Хасан, а с микробуса винаги пътувал Абдулрами. Оръжието се е криело в тайник под тавана на микробуса. Хората, които се превеждали през границата, са се превозвали във втория тайник, който е бил направен зад седалките на пътниците като шкаф с врата отгоре. Там се превозвали по 4 човека.