0

Н яколко от най-елитните ни крадци с емблематичните прякори Дипломата и Ужаса буквално разцепват Гърция с обири. Всеки от тях има своя група, с която влизат в къщите не само на гърци, но и на българи, казаха от МВР пред „Телеграф“.

Освен тях на терен в южната ни съседка действат още няколко банди. Тартори са им небезизвестните Паяка, Меткето, Иван Иванов от Перник, сочат оперативните данни на силовото министерство. Както единствен „Телеграф“ писа, десетки българи, които имат имоти в Гърция, се оплакаха от зачестилите набези, като вече има много случаи и на разбити коли, паркирани до плажовете. Медията ни се свърза с посолството ни в Гърция, за да пита има ли много сигнали за посегателства срещу нашенци.

Перничани обират коли на паркинги до плажове.

 Перничани обират коли на паркинги до плажове.
iStock

Схемата

Николай Дипломата действа с още двама души. Характерното при тях е, че за най-баровските имоти използват старите си похвати от времето, когато вършееха у нас с бандата на Нинджите. Обличат се целите в черно и влизат през втория или третия етаж на въпросната къща. Винаги водят поне седмица наблюдение. Ако има куче или друго животно на двора, го отравят задължително. По същия начин Дипломата действаше и преди години при ударите във Варна, Бургас и Пловдив. Той и хората му действат нощем и въобще не се вълнуват дали в имота има хора или не.

По същия начин работят и Ужаса и бандитите му. Те са четирима и действат в комбина, както едно време, докато бяха част от Люлинската бригада, разказаха криминалисти. По-особеното е, че крадците предпочитат да замаят хората с някакъв газ, за да спят и да не им се пречкат, докато тършуват.

Винкел

Няколко пернишки групи също са засечени от полицията в Гърция да обират къщи. Едната е на емблематичния за миньорския град Иван Иванов. Меткето също е на терен и го конкурира в обирите. „Това е тежък контингент. Хора, които за дребни набези не се хвърлят. Те нападат само по-скъпите къщи. Колите на паркингите до плажовете са друга работа. Логично е, те са започнали кариерата си в Люлинската бригада. Съвсем по друг начин работят перничаните. В момента колеги от Гърция ни казват, че действат на пристанищата и по паркингите до плажовете. Ако в началото на сезона разбиваха само чужди коли, то сега са започнали да нападат и такива с български номера“, обясниха криминалисти. По думите им по същия начин в Гърция се преместили и някои от най-оборотните наркодилъри, които обслужвали ВИП клиенти.

Злато

Най-големият проблем на Дипломата и хората му в момента съвсем не била полицията. По оперативни данни преди 10 дни БГ бандитите нахлули в тузарска къща в затворен комплекс до Солун. Избрали обаче неточната къща – на член на Земунския клан. Дипломата и двамата му съучастници прибрали много ценности, голяма сума пари, бъгито на сръбския мафиот и автомобила му. По неясни причини тарторът свил и айпад. Именно по него били проследени от земунеца. Запознати със случая разказаха, че не само че Дипломата върнал всичко заграбено, а имал да изплаща огромна сума пари на обрания член на престъпния клан.

Дипломата беше арестуван преди години в България.

 Дипломата беше арестуван преди години в България.
Телеграф

Топбандитът по време на арест: Имам толкова злато, че не знам къде да го слагам

Името на Николай Дипломата е познато в подземния свят от 20 години. Прохожда в група в кв. „Люлин“. След серия дръзки нападения в дипломатически имоти обаче изчезва. Обявен е за издирване и то не дава резултат десет години. Преди няколко дни столични полицаи успяват да го арестуват. На въпроса къде е бил толкова време, Дипломата им казал: „В Кипър. Там всички държат имането си в злато. Имам вече толкова много, че не знам къде да го държа“, което втрещило ченгетата. В хода на разследването се оказало, че той внася плячката у нас с мулета. „Редовно ги хващат, но не ми пука. Имам много злато“, похвалил се той. Сега обаче се подвизава в Гърция.

Драматична биография, достойна за криминален филм, има и другият емблематичен крадец – Ужаса. Разследващи разказаха пред „Телеграф“, че той също тръгнал от „Люлин“. Обичал да работи в тандем с друг ъндърграунд герой с култовия прякор Смъртта и брат му Пешо Мъката. Преди няколко години обаче Смъртта извърши убийство и беше вкаран в затвора.

БГ посолството в Атина: Получаваме сигнали за откраднати документи

Тереза Герова

По повод зачестилите случаи на обири и кражби на наши сънародници, почиващи в южната ни съседка или притежаващи имоти, от българското посолство в Атина потвърдиха за в. „Телеграф“ за постъпили сигнали на засегнати граждани. Най-често потърпевшите се обръщат към дипломатическата ни мисия в страната с молба за съдействие за откраднати документи, поясниха от посолството.

В последно време във фейсбук групата „Кулата-Промахон“ редица българи се оплакаха от инциденти в Гърция. От разказите им става ясно, че крадците извършват обири както в имотите на нашенци, така и в автомобилите, паркирани до плажовете. Освен пари в брой те търсят бижута, кредитни карти и всякакви други ценни вещи. При това набезите се извършват не само през нощта, а и през деня, а крадците са изключително изобретателни.

От Пресцентъра на Министерството на външните работи допълниха, че засега към ведомството не са постъпвали сигнали от наши сънародници, но обещаха допълнителна проверка на информацията.