0

Д ива коза е била убита и обезглавена в Пирин. Новината за престъплението се появи преди два дни във Фейсбук, където беше публикувана снимка на мъртвото животно и информация, че тялото е намерено в района на седловина Премката, (между вр. Кутело и вр. Вихрен), на територията на Национален парк „Пирин“.

Служители на ДНП „Пирин“ са извършили проверка на терен вчера по подадения сигнал и са установили в непосредствена близост до туристическа пътека мъртва женска дива коза, която е обезглавена. Причината за смъртта не е известна към момента и ще бъде установена след извършване на експертиза.

Своевременно са информирани Районно полицейско управление-Банско и Окръжна прокуратура-Благоевград. По разпореждане на разследващия полицай са извършени действия по сваляне на трупа на животното и предаването му за извършване на експертиза. Дирекция „Национален парк Пирин” строго осъжда всяко нарушение срещу защитени видове на територията на националния парк и полага всички усилия да не се случват такива инциденти.

Апелира се всички посетители, свидетели на нарушения на територията на Национален парк „Пирин”, да сигнализират на следните телефони: Дирекция „Национален парк Пирин”, „Зелен“ телефон – 0898779942 и тел.: 074988204 ПУ „Вихрен” – гр. Банско, тел.: 0899 866 402 ПУ „Баюви дупки ” – гр. Разлог, тел.: 0899 866 404 ПУ „Каменица“ и „Трите реки“– гр. Сандански, тел.: 0884 484 846 ПУ „Синаница” – гр. Кресна, тел.: 0899 866 430 ПУ „Безбог” – гр. Добринище, тел.: 0899 866 410 Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е вписана в Червената книга на България, с природозащитен статус в България: застрашен подвид (EN) – Еndangered.

Даден таксон принадлежи към тази категория, когато има много висок риск от изчезване поради малки популации, фрагментирано разпространение, изолация и/или бързо намаляване (численост или площ на разпространение). Дивата коза – Rupicapra rupicapra () е екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (), за който се прилагат разпоредбите на чл. 278 д от Наказателния кодекс, който гласи: „Който законно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от Европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение №3, към ЗБР, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лв.