0

У бийството на възрастната жена от с. Щръклево е извършено в първия ден от Новата година. Мотивът на престъплението е сексуален, като смъртта е настъпила между 13:30 и 17:00 часа, стана ясно по време на прокуратурата в Русе.

Извършителят – 18-годишният Светлин наблюдавал жертвата си от прозореца на своя дом, който бил в съседство с къщата на старицата. Двата имота били разделени от мрежа. Младежът и възрастната жена били съседи от кратко време, той й помагал с пазаруването и така спечелил доверието й. Той избрал момент, в който бабата е сама, а неговите близки не си били вкъщи. Жената пуснала доброволно Светлин в дома си и той извършил блудствени действия с нея, след което притиснал устата й с ръка и я задушил.

При първоначалния оглед разследващите не са открили следи от взлом или изчезнали пари и ценности, но аутопсията е показала, че старицата е била изнасилена. Това ограничило кръга от заподозрени и разследващите започнали разпити на нейните познати и съседи.

Светлин първоначално отричал да има нещо общо със случая, но след като се оказало, че всички разпитвани имат алиби, били извикани психолози от Плевен. Пред тях той се признал за виновен, като посочил, че мотивът му би сексуален. Направен е следствен експеримент, по време на който Светлин показал начина на извършване на престъплението.

Светлин разбира смисъла и значението на действията си, и съжалява за извършеното деяние. От прокуратурата ще поискат назначаване на психиатрична експертиза. Извършителят го грози затвор от 10 до 20 години, като ще бъде преценено дали му бъде повдигнато по-тежко наказание.

Областната дирекция на полицията в Русе ще увеличи полицейското присъствие в малките населени места, за да се избегнат подобни случаи.