0

П етима души са задържани след спецакция в Стражица, съобщиха на брифинг от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Преди няколко дни от жилища там бяха иззети около 20 000 евро във вакуумирани пликове.

„Случаят касае досъдебно производство за пране на пари.  Престъплението, от което са генерирани средствата, е осъществяване на обществен транспорт без наличието на лиценз”, обясни оворителят на Окръжна прокуратура Велико Търново Илиян Благоев.

„Била е създадена стройна организация за транспорт на пътници от България  в посока Западна Европа и обратно. Всяка седмица от страната ни са тръгвали по три микробуса към страни от ЕС. Имаме събрани доказателства за курсове към Холандия и Германия. От там също са потегляли микробуси в обратна посока. Този транспорт е бил заплащан като не са издавани никакви документи за получените суми. По този начин лицата са получавали средства, които не са декларирани”, допълни наблюдаващият прокурор  Радослав Батанов.

Той не даде подробности за това как тези средства са били изпирани в страната ни. За престъплението законът предвижда освен лишаване от свобода, така и глоба и конфискация на имущество.

Наблюдаващият прокурор уточни, че при акцията са иззети осем микробуса. Повдигнато е обвинение за престъпна дейност. Според данните на държавното обвинение превозите са извършвани от началото на 2021 до 11 октомври 2022 година.

“В качеството си на обвиняеми са привлечени петима души. На четирима са повдигнати обвинения за пране на пари. Петият обвиняем, който няма обвинение за пране на пари е с мярка подписка. На останалите е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева за всеки”, допълни Батанов.

Обвиняемите са работили основно на територията на Стражица. Част от тях имат роднински връзки. Един от задържаните е пенсионер, а друг – безработен. Нямат и криминални регистрации, с изключение на един, който е осъждан за деяние, извършено по непредпазливост.