0

С лед като Парламентът състави нарочна комисия да разследва казуса с нерегламентираните връзки на т.нар. Нотариуса, взеха се в ръце и магистратите.

ИЗБРАХА ГО: Никола Минчев стана шеф на комисията за Нотариуса

Специална комисия от членове на Съдийската колегия, върховни съдии и административни ръководителите ще проучва данните за връзки с магистрати на разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, информира БНР.

Решението беше взето след седемчасово заседание на Колегията, на което бяха изслушани изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска и разследващият журналист Николай Стайков.

Тепърва ще се изясняват обхватът и съставът на тази специална комисия, но от коментарите в края на заседанието на Съдийската колегия стана ясно, че тя ще върви по част от установеното от разследването на Антикорупционния фонд, с което през 2021 година беше осветен убитият Божанов, както и казаното днес от Стайков и съдия Цариградска. Засега намеренията са да се иска информация от различни институции.

Правосъдният министър Атанас Славов пък ще прави проверка бил ли е защитен свидетел Божанов, каквото предположение се чу по време на изслушването. Имал ли е контакти със службите е друга линия, за която информация ще се търси от МВР.

Близо 90-минутното изслушване на и.д. главния прокурор не добави кой знае колко нова информация, освен декларации, че ще се следват доказателствата. Борислав Сарафов категорично заяви, че няма да се проверяват появилите се в медиите информации, свързващи отделни магистрати с дейността на Божанов, включително, както и списъци на евентуални посетители - магистрати в клуба на Нотариуса SS.

УБИЙСТВОТО НА НОТАРИУСА: Съдийската колегия на ВСС изслушва Борислав Сарафов

"Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, да гоним неудобните и да закриляме удобните. Ние трябва абсолютно коректно, абсолютно обективно, стъпвайки на проверени факти и обстоятелства, доказуеми по съответния ред, да подходим и в крайна сметка ако се налага, да освободим системата от тези колеги, които петнят името на институцията и в крайна сметка нанасят тежки репутационни щети на цялата съдебна система. Но това трябва да стане по съответния ред и въз основа на съответните доказателства.

За да убеди кадровиците, че прокуратурата има воля да работи по случая, Сарафов съобщи за заплашени прокурори, без да уточни дали става дума за наблюдаващите по делото, по което се е разследвал приживе Нотариуса. Каза само, че единият е получил патрон, вторият - жена - видяла пред дома си кръст от клони. 

В тези заплахи Борислав Сарафов видя доказателства за интегритет и желание да се достигне до истината. 

Многократно и.д. главният прокурор отклони конкретни въпроси на съдебни кадровици - или защото били следствена тайна, или защото нямал разрешение от наблюдаващите прокурори. 

"Прокуратурата пази тайните си", коментира отказите Олга Керелска, а правосъдният министър намекна за законодателни промени:

"Е крайно време монополът на прокуратурата в досъдебното производство, т. нар. "следствена тайна", да бъде вкарана в някакви разумни граници, които наистина да служат на правосъдието, но да служат и на правото на обществото да знае, защото въпросът е много сериозен. Тогава, когато имаме данни за престъпна мрежа, стигала до високите нива в прокуратурата и съдебната власт, просто да се позоваваме на гаранции за следствена тайна, няма да ни доведе до необходимия резултат".

ЗАРАДИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА НОТАРИУСА: Двама прокурори със смъртни заплахи

Като машина за натиск с участието на висши прокуратури и с активното съдействие на магистрати от закритото спецправосъдие описа механизмите, по които се е движила схемата от зависимости, действала безпрепяствено до смъртта на Божанов съдия Владислава Цариградска. Тя беше първата, която освети Нотариуса, разказвайки публично за заплахите, които през 2019 година ѝ отправил в съдебната зала. Днес тя призова за проверки, но и не скри опасенията си:

"Не искам да говорим за списъци и тези, които са може би най-много съпричестни към състоянието на правосъдието, в момента да задават дневен ред за това как правосъдието да се справи с тежката криза. Аз се опасявам, че ни се подготвя поредния случай на замитане, лов на вещици и изгаряне на някакви хора в името на това да се опазят тайните на този инструментариум".

В четвъртък на първо заседание се събира временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса".