0

Р азследващите проверяват югославска връзка в разстрела на бизнесмена и бивш агент на службите Алексей Петров, научи „Телеграф“. Според криминалистите използваното оръжие най-вероятно е ловна карабина югославско производство „Застава“, използваща системата „Калашников“. Оръжието е с калибър 7,62 mm и на практика това е уголемен АК.

Експерти коментираха, че този вид оръжие, снабдено с добра оптика, е функционално много добро.

Интереси

Както „Телеграф“ писа, Петров е улучен два пъти - в тялото и в главата, по-точно в областта на окото. Проектилът е минал през тялото му и е засегнал вървящата успоредно с него треньорка по тенис Мирослава Михайлова. По данни от изготвената вече експертиза става ясно, че стрелецът е използвал специални муниции - т.нар. патрони хидрошок.

САМО В „ТЕЛЕГРАФ“: Първи кадри от мястото на екзекуцията на Алексей Петров (СНИМКИ)

Този вид боеприпаси са създадени за постигане на максимален смъртоносен ефект, или с други думи - бърза смърт, обясниха експерти. Продължава да няма официална информация за версиите и причините за покушението, както и кои са предполагаемите извършител и поръчител. От МВР бе лансирано единствено, че се работи по версии, свързани с отмъщение или финансови дългове.

Фатално

Проверява се вероятността килърът и неговият помагач да са се насочили към съседна Сърбия. Според оперативни сведения най-вероятно са се оттеглили през прохода Петрохан, след което са хванали към западната граница по един от добре разработените канали за мигранти. Не се изключва вероятността изпълнителят на мократа поръчка да е от някоя от държавите от бивша Югославия. Криминалисти определят убийството на Алексей Петров като класическо поръчково престъпление.

Телеграф/Захари Белчев

По информация на „Телеграф“ навиците на жертвата са били проучвани минимум два месеца, имало е предварително отиграване на ситуацията, стрелбата и пътя за оттегляне. Разследващите са категорични, че Петров силно е подценил ситуацията и не се е чувствал застрашен. Убитият се слави като един от водещите експерти по сигурност у нас. Запознати твърдят, че през годините често е сменял охраната и автомобилите, с които се е придвижвал. Самостоятелните разходки в планината, които е предприемал в последно време, очевидно показват, че е имал усещане за сигурност, което в случая се е оказало фатална грешка.

СЛЕД ПОКАЗНОТО УБИЙСТВО: 2 куршума за Алексей Петров - единият в окото, другият в тялото

Главният експерт по сигурността Тихомир Безлов пред "Телеграф": Алексей Петров беше сред босовете на ъндърграунда

Осъденият за предното покушение срещу Алексей Петров пуснат предсрочно от затвора!

В МОМЕНТА НА РАЗСТРЕЛА: Трима охранители пазели Алексей Петров!