0

- Защо сега, защо така – какви са причините Алексей Петров да бъде ликвидиран?

- Въпреки цялото говорене по темата ние имаме много малко реална информация какво се случва, защото прессъобщението на МВР за убийството бе много лаконично. От пресконференцията на прокуратурата и МВР разбрахме, че Алексей Петров е бил охраняван. Това означава, че убийството е професионално, защото при трима души охрана да бъде застрелян човек на открито място, изисква подготовка и план.

- Алексей Петров беше два пъти мишена, и то във времена, когато килърите като цяло действаха много по-професионално. Какво е притъпило усещането му за заплаха, за да прояви такава небрежност?

- Странно е, защото той беше смятан за един от най-силовите играчи в нашия ъндърграунд, който често използва насилие. Познава със сигурност някои от лидерите на нашия криминален свят. Той е ключова фигура в развитието на различните структури за сигурност у нас по време на прехода и се твърдеше, че има голямо влияние в подземния свят. В същото време беше бивш съветник в ДАНС на Петко Сертов. Той беше една много сложна фигура на прехода като значение, с огромно количество преплетени и властови, и криминални отношения. Не знам дали чувството му за сигурност е било притъпено, все пак включително и в деня на убийството е разполагал с трима охранители. Но е факт, че хора, които са работили с него – и приятелски, и враждебно настроени - коментираха, че усещането му за риск напоследък е било много редуцирано и доста често е подценявал опасността.

- Какво беше в годините мястото му в йерархията, защото си спомняме и времена, когато се опитваха да го смачкат?

- От моя гледна точка той беше по-влиятелен от Георги Илиев, Маргините, Маджо. Той беше една много интересна симбиоза между бизнес, ъндърграунд и политика.

- Защо му трябваше да афишира, че ще помага за реформирането на службите? Договорка ли беше това или самопредлагане?

- Да, едно от последните неща беше твърдението му, че ще се опита да помогне на нашите служби. Той мина през различни периоди. Никога не е имал образа на чист бизнесмен. Винаги е вървяла паралелно темата за свързаността му с ъндърграунда. Според мен от момента, в който напуска баретите и особено когато създава „Левски Спартак“ като застрахователна компания по времето на ВИС-2, СИК, „Аполо и Болкан“, той се приемаше за част от силовите застрахователи. Включително компанията имаше затруднения да вземе лиценз и бе сред тези, които се промушиха.

- По това време усилено се говореше, че има огромен подкуп, взет от човек от тогавашното правителство, за да се случат точно нещата. Дали има основание да се вярва, че е било точно така?

- Съдейки по това, което научихме след това във времето за работата му като агент на службите, ми се струва, че по-скоро решението е различно, а не точно свързано с финанси. След това през годините с какви ли не бизнеси се свързваше, включително към края на „Тройната коалиция“ беше много емблематична фигура, като се започне с митниците, които имаха големи проблеми. Лично съм чувал коментари от служители в отдела за наркотици, свързани с него, както и с отстраняването на Мургина. Вече към края на правителството на Сергей Станишев едно от нещата, които се коментираха, беше как Алексей Петров контролира почти целия пазар на проституция в София.

- Говореше се, че най-вече елитната проституция е под негов контрол...

- Свързваха го също така с отвличанията, после бе задържан показно от МВР под ръководството на Цветан Цветанов. По-късно се твърдеше, че именно той е разпространил информацията за неговите апартаменти. Тоест, имаше дълъг и реактивен сблъсък с държавата по това време.

- Може ли да се каже, че беше един от най-информираните хора в държавата за всичко, което се случва в подземния свят? Нека не забравяме, че беше спряган за посредник на прословутата среща през 2008 г. между тогавашния вътрешен министър Румен Петков с бившите барети и обвиняеми за рекет Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница. Петко Сертов едва ли би го поканил за съветник в новосформираната ДАНС, ако беше случаен човек.

- Не мога да кажа доколко е бил информиран, но съм виждал всякакви журналисти, които се движеха около него.

- Нормално, той все пак беше и издател, при това до последно. Напоследък даваше щедро интервюта по различни теми в собствения си седмичник.

- Да, имаше собствено издание, но също така беше успял да привлече доста известни журналисти. Правеше ми впечатление, че организира срещи, за които се появява информация в публичното пространство. Едва ли може да се сетим за всичко, което се случваше през годините около него, но периодично имаше затихване и избухване, особено покрай арестите и съдебния процес. Имаше дълги опити да излезе на чисто. Също така знаеше предварително, че ще го арестуват.

- Да се върнем малко назад – защо лидерите на групировките и хора като Алексей Петров толкова напираха да сътрудничат на службите? Параван ли беше за тях това?

- Нека не забравяме, че за разлика от тях, той все пак е бил активен служител. Все пак той е бил командир на Братя Галеви. Но така или иначе това е минало.

- Аз се запознах с Алексей Петров през 2003 г. по повод разследване, с което впоследствие спечелих награда „Паница“. Той беше възмутен, че според него се отнасям с по-голяма симпатия към Георги Илиев и Маргините и специално ме покани на среща, за да ми го каже. Останах с впечатление, че се чувства подценен, че съм го посочила като един от „лейтенантите“ в подземния свят. В същото време много стриктно чистеше образа си. Защо не успя да се разграничи от миналото си?

- Защото в крайна сметка в това бе неговата сила. Пак казвам, той беше една много противоречива личност. По едно време се твърдеше, че го гласят за главен секретар на МВР. Борисов всъщност стана главен секретар вместо него.

- Двамата имали ли са конфликт по този повод или по-късно? Не си спомням да е имало някаква публична конфронтация между тях.

- Те са имали различни взаимоотношения във времето, включително и по разните асоциации за бойни спортове. Това, което ми направи впечатление по време на конфронтацията с Цветан Цветанов по линия на това да се разрушат структурите на Алексей Петров, бе, че тогава Борисов си мълчеше. В същото време Алексей Петров беше този, който организира протести на Цветанов, когато създаде партия.

- Защо този мастит бизнесмен не влезе в политиката, а се ограничи само до един скромен опит да се кандидатира за президент?

- Имаше някакви политически проекти, които подкрепяше, но нека не забравяме, че никой от това ниво на ъндърграунда не е влизал открито в политиката. Дори Ковачки не влезе лично.

- Зададох този въпрос при убийството на Къро, правя го и сега – такива показни разстрели не ни ли връщат обратно към 90-те? Или?

- Да, това е ключовият въпрос – дали и в двата случая става дума за стара история или за нещо ново. На мен ми се струва, че по-скоро е второто. Алексей Петров беше човекът, който каза след атентата срещу Гешев, че той трябва да си подаде оставката, да освободи терена, за да може да се тръгне наново, да се създаде правителство и т. н. - това беше смисълът. Той се коментираше като посредника между ГЕРБ и ПП-ДБ.

- Дали е било точно така? От момента на убийството много се спекулира по този въпрос.

- Факт е, че ситуацията много се промени в хода на преговорите. В началото темата за оставката на Гешев не присъстваше в разговорите. Но малко след като Алексей Петров го каза, това се появи на дневен ред, а Гешев на свой ред се активизира и започна да атакува Борисов и Кирил Петков. Връщам се на предишния въпрос – винаги причината за разстрела на Алексей Петров може да е нещо старо, но силно се коментираше, че той отново се превръща в център на влияние и това е проблем и на бизнес ниво. Неслучайно се заговори за „коалиция Алексей Петров“ във връзка с казуса „Зелена карта“. Може засилването на позициите му в държавата да се е възприело като заплаха за нечий бизнес. Има включително и обяснения, че може да има международна причина да бъде ликвидиран по същия начин като Къро – друг виден криминален бос. Заедно с опита за атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев се появи и темата за Къро. И тогава пак се заговори за Алексей Петров, който стои като някакъв фактор за тези развития.

- Убийството на Алексей Петров бе извършено на фона на рязано с макетен нож момиче в Стара Загора, разфасован труп на убит човек в последните дни.

- Не бива да се свързват нещата така. Това, което се случи с момичето, е чист садизъм – аз не се сещам за такава диващина в последните 30 години. Имаше стригане и истории с насилие срещу момичета, но такова зверство чак не е имало. И другото нещо е, че този инцидент нямаше да предизвика такава реакция, ако не беше реакцията на съдиите.

- Тоест не говорим за завръщане на мутрите и показните убийства?

- Едно са мутренските времена през 90-те, които бяха свързани с масово улично насилие и периодични пребивания, друго бе началото на века някъде до 2007-2008 г., когато имаше много поръчкови убийства – публично застрелваха бизнесмени и хора от ъндърграунда. Докато в момента, ако погледнем броя на убитите поръчково, това е по-скоро изключение. Имаше едно показно убийство миналата година март месец на Любо Полицая (Любомир Иванов, бивш шеф на криминалния сектор на Второ районно полицейско управление, бе застрелян пред дома си в София на 25 март 2022 г., а година по-късно за поръчител бе обявен и обвинен Красимир Каменов-Къро – бел. а.). Но то бе супераматьорско, както се видя от записите на камерите. Иначе сериозно убийство от такъв ранг бе убийството на Петър Христов (застрелян на 8 януaри 2018 г. прeд oфиca cи нa ул. „Рaлeвицa“ в Coфия – бел. а.).

- Като споменахме за убийството на Къро, има ли някаква по-нова информация, свързана с него?

- Не знам да има нещо ново. Разследването все пак основно е южноафриканско.

- От Търговския регистър се видя, че още веднага след убийството имаше разни размествания във фирмите, в които е имал участие. Да очакваме ли големи размествания и сега, след убийството на Алексей Петров?

- Да, имало е пререгистрации на доста активи при Къро, но нищо чак толкова сериозно. До голяма степен ъндърграундът е доста деструктуриран и старият модел на разчистване на терени беше престанал да се ползва. По-скоро споровете се решаваха през съда и през политически посредници, затова това, което се случи с Алексей Петров, предизвика лека изненада.

- Сега, когато се говори отново за преструктуриране на службите, загубиха ли те ценен сътрудник, съветник в лицето на Алексей Петров? Щеше ли да помогне за реформирането им?

- Не знам до каква степен службите са продължили да работят с него. Какви заявки правеше той е отделен въпрос.

- Ще бъдат ли намерени извършителите и поръчителите на убийството на Алексей Петров?

- Ако използваме статистиката на разкриванията, много малко престъпления от такова ниво се разкриват. В последните 20 години имаме не повече от 3-4 разкрити. Винаги има някакви заподозрени, но така и не се стига докрай.

Това е той:

* Роден е през 1960 г. в София

* Магистър по философия и немска филология от Софийския университет

* Има следдипломни квалификации в Софийския университет и Университета на Лайпциг

* Работи от много години по въпросите на престъпността в България

* Старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

* Автор на редица доклади и социологически изследвания

* Гостуващ лектор в Академията на МВР и Дипломатическия институт към Министерството на външните работи

* Изследователски фокус: организирана и конвенционална престъпност, корупция в държавната администрация, контрабанда на акцизни стоки, трафик на хора

* Владее английски, немски, руски