0

Д жигитите на пътя вече ще бъдат гонени всеки ден, а временните акции и кампании, разпореждани след поредната кървава катастрофа, отиват в историята. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков на заседание на министрите в сряда.

Постоянно

По думите на Денков контролът вече ще бъде постоянен. „Няма да работим кампанийно. Няма нещо да се случи днес, за да можем да го отчетем пред медиите. Това ще е част от нашата всекидневна работа“, заяви министър-председателят. Той обяви, че проверките са съвместни на шест институции и от вчера вече са в ход. На пътя са екипите на полицията, както и на пътната агенция, ДАИ, НАП и митниците. Участват и хора на държавната агенция за безопасност на движението. Екипи на тези институции без предварително да обявяват ще се явяват на рискови места по пътищата, за които се знае, че са с концентрация на съответните нарушения. Обект на проверките ще са както леки, така и товарни автомобили, включително и товарите в тях.

Мерки

Денков акцентира, че специално внимание ще се обръща на рисковите участъци от пътищата, както и на мерките по отношение на безопасното шофиране. Сред мерките, които ще се въведат в регулярно действие, са ремонти на рисковите участъци на пътя, системни мерки по отношение на безопасното шофиране, мерки за подобряване обучението на водачите, и изобщо на децата и обществото, така че да са подготвени за това, което ги очаква по пътищата като пешеходци, колоездачи и водачи на моторни превозни средства. Премиерът обеща да проверява напредъка по темата с безопасността всеки месец и призова медиите и гражданите да следят спазват ли се обещанията.

В крак с думите на премиера вчера на изхода на София за Пловдив имаше съвместна проверка на полицията и ДАИ.