0

М ного арести в град Петрич, но нито един не е заради купуване на гласове и нарушаване на политическите права на гражданите. Това разкриха от прокуратурата, след като рано сутринта вчера от ОД МВР-Благоевград, че провеждат специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, както и срещу купения вот. До обяд на територията на южния град са проверени 183 лица, 5 адреса и 128 автомобила. Задържани са 8 лица, информираха от полицията. В една от колите полицаите са открили пет пакета с около 632 грама суха тревиста маса, която реагирала положително на канабис. По този случай е образувано досъдебно производство. Съставени са 15 акта за установени административни нарушения и 48 фиша.

Всички задържани са по Закона за МВР. Запознати уточниха, че става въпрос за профилактика на криминално проявени лица, които са задържани. Тепърва държавното обвинение ще преценява дали да им се повдигнат обвинения за извършени от тях престъпления. Но нито за един от задържаните до момента няма данни да е купувал гласове, твърдят от прокуратурата.

Рано тази сутрин акция започна и във Варненско. В проверките участват полиция, жандармерия, Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.

Жандармерия и полиция са блокирали село Синдел. На много места в региона са разположени контролно-пропускателни пунктове.

Вече има и четирима задържани. До края на деня се очаква от МВР да обявят и резултати.