0

Е дин от анонимните свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо. За това сигнализират от Антикорупционният фонд (АКФ). Писмото е получено, докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС).

Борислав Сарафов: Нулева толерантност към насилието!

Експертът от АКФ Андрей Янкулов посочва, че администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса за криминално влияние в правосъдието.

През юни 2023 г. СРП е изпратила на ВКС материали от досъдебно производство 164/2023 г. на ГДБОП, прокурорска преписка 26636/2023 г. на СРП, образувана за разследване на престъпна деятелност на Петьо Петров - Еврото, в рамките на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов.

УБИЙСТВОТО НА НОТАРИУСА: Съдийската колегия на ВСС изслушва Борислав Сарафов

Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници. По приетия през миналата година механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници ВКС би следвало да администрира към специалния прокурор получените сигнали за евентуално извършени от посочените лица престъпления.

От АКФ поясняват, че наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) Йордан Петров е изискал всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване. Веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи само Борислав Сарафов.

ТРАГЕДИЯТА С ФЕРАРИО СПАСОВ: Местят делото за смъртта на треньора

Антикорупционният фонд алармира, че малко след това един от защитените свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо. Лицето посочва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП, отбелязват от АКФ. Според Андрей Янкулов доказателствени материали би трябвало да са единствено от компетентността на специалния ad hoc прокурор.

ВОЙНАТА ПРОДЪЛЖАВА: Правосъдният министър отново оспори избора на Борислав Сарафов за главен прокурор

В СГП материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице - главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати, посочват от АКФ.