0

Г ерманка дойде на почивка заедно с мъжа си в Златни пясъци, нае българин, за да го убие, и захвърлиха трупа в храстите по пътя в началото на курорта. Престъплението им лъсна в началото на тази седмица, след като трупът на 45-годишния немски турист Александър Шмид от Щутгарт бе открит по-миналия петък. Тялото бе намерено от други туристи, които се натъкнали на него, докато се разхождат в района на Т-образното кръстовище в началото на Златни пясъци.

Разследващите установили, че чужденецът е пристигнал на почивка преди няколко дни в България. Регистрирал се в хотел „Атлас“ в курортния комплекс заедно с 43-годишната Агнес Теван, с която живеел на съпружески начала. Жената е била разпитана, а междувременно са открити улики, с които става и заподозряна за съпричастност към извършено престъпление. Установено е също, че самото убийство не е извършено в хотела, а на друго място в района на Златни пясъци. След това трупът е захвърлен в храстите край пътя в началото на курортния комплекс.

По тялото има следи от душене. Няколко часа по-късно разследващите стигат и до 33-годишния българин Станимир Радославов. Той е установен като извършител, а германката е привлечена като обвиняема в подбудителство. Според обвинението предумишленото убийство е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. От прокуратурата уточниха, че на неустановена към момента дата през юни до началото на юли в Германия и България Агнес е склонила Станимир, обещавайки му 20 000 евро, за да убие мъжа й. Жената е родена в Баку, Азербайджан, но от години живее и работи в Щутгарт, има и германско гражданство. Според разследващите най-вероятните мотиви за убийството са финансови - наследството на немеца.

Във Варненския окръжен съд стана ясно, че Агнес познавала Станимир от Германия, където работел като автомонтьор. Мъжът е адресно регистриран в Генерал Тошево, но преимуществено работи в автосервиз в Щутгарт. В града на Агнес бил известен като добър автомонтьор. Тя потърсила услугите му, за да ремонтира мерцедеса й, с който катастрофирала. В нощта преди убийството дори Агнес гостувала на Станимир в Генерал Тошево и двамата били на заведение. След ареста на българина у него били намерени над 10 000 евро, за които не успял да даде смислено обяснение как е придобил. Пред съда германката заяви, че не е давала пари на Станимир да убива мъжа й, а ги е дала за ремонта на автомобила. Тя обясни, че дори българинът я убедил да докара мерцедеса до Варна, за да го ремонтира тук, тъй като у нас частите са по-евтини. Пред съда Теван бе категорична, че няма нищо общо с този смъртен случай.

Защитата и на двамата поиска по-леки мерки за неотклонение. Съдът обаче не уважи това. Магистратите се позоваха на множество веществени доказателства, включително записи от видеокамерите за наблюдение край хотел „Атлас“ и КПП-то в курорта, както и показания на таксиметрови шофьори, превозили двамата във фаталната нощ. Съдът счете, че събраните до момента, макар и непреки доказателства са достатъчни за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Наказанието, което предвижда законът за такова престъпление, е до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Агнес е работила като преводач от руски език и счетоводител в Германия. В залата тя потвърди, че са живеели с жертвата на семейни начала. Според прокуратурата обаче тежкото криминално престъпление е извършено от Агнес и Станимир в съучастие. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на окръжната прокуратура във Варна.

Преди година пак намериха труп там

Близо година по-рано само на 200 метра от мястото, където по-миналия петък бе намерен трупът на удушения Александър Шмид в курорта Златни пясъци, румънски туристи откриха тялото на друг германец. 31-годишният мъж бе пребит с голи ръце от 25-годишен негов сънародник. Убиецът бе скачал върху главата на жертвата 5-6 минути, докато издъхне, пред хотел „Дана Палас“. Сегашният случай е само на около 200 метра по-надолу в алеите на курортния комплекс.