0

154 са жертвите при терористичната атака в зала "Крокус сити хол” в Москва. Това съобщи  Министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС. От ведомството посочват, че при атаката са ранени 151 души. Голяма част от тях са в болница в критично състояние. В Русия днес е обявен Ден на траур в памет на жертвите на кървавото нападение.

АТЕНТАТЪТ В МОСКВА: Граждани, институции и политици изказаха съболезнования за жертвите

Междувременно "Ислямска държава" публикува видео, заснето от терористите. Единият от тях снима, докато другите стрелят по посетителите в концертната зала. Това е най-убедителното доказателство досега, че извършителите наистина са членове на Ислямска държава. Във вчерашното си обръщение Владимир Путин не спомена организацията, но заговори за връзки на нападателите с Украйна.

В цяла Русия се формираха своеобразни мемориали в памет на жертвите. Места, на които хората поднасят цветя и се молят за душите на убитите и оздравяването на ранените.

СЛЕД СТРЕЛБАТА В МОСКВА: Терористът в болницата иска преводач (ВИДЕО)

"Ужасна трагедия. Разбрах за нея късно през нощта и не можах да заспя до сутринта. Когато видях къде се събират хората, за да поднесат цветя разбрах, на чисто човешко ниво, че трябва и аз да се включа", заяви Светлана, жителка на Санкт Петербург.

Видеото, качено от „Ислямска държава” е автентично, казаха експерти по сигурността. То очевидно е заснето от един от извършителите. Вижда се, че друг от мъжете носи боядисания с жълто автомат, който руския следствен комитет показа като едно от оръжието на престъплението. Извършителите казват "Господ е велик" на арабски и отправят закани, че "неверниците ще бъдат победени".

Владимир Путин проговори за терористичната атака в Москва

"Често срещан термин в изследването на тероризма е "пропаганда чрез действие". С други думи - атаки, с които удряш врага силно, с много жертви. Привличаш вниманието на всички медии и така получаваш възможността да набереш привърженици. Тяхната пропаганда извлича огромни дивиденти от нападение като това", посочи Дан Байман, експерт на мозъчния тръст CSIS.

Съединените щати смятат, че афганистанския клон на „Ислямска държава” е извършител на атентата. Те са автори на редица големи терористични актове в последните години и в момента са може би най-активната част от терористичната мрежа Само преди 3 дни, на изслушване в Конгреса, американската армия ги описа като реална опасност.

Украйна отрече да е замесена в атаката край Москва

"Ислямска държава засили атаките си в Ирак и Сирия по-рано тази година и рискът от атака, идваща от Афганистан, се увеличава. Оценявам, че „Ислямска държава Хорасан” запазва способността и волята да атакува интересите на Съединените щати и Запада зад граница, в близките месеци, без или с почти никакво предупреждение", подчерта Майкъл Кирула, командир на Централното командване на армията на САЩ.

По-рано през март руската ФСБ обяви, че са предотвратили атака точно на "Ислямска държава Хорасан" срещу синагоги в Русия. Всичко това води до сериозен скептицизъм към твърденията на руския президент, че атентатът е свързан с Украйна.

СЛЕД ТРАГЕДИЯТА В МОСКВА: Редица държави изразиха съболезнования

"Очевидно е, че Путин и останалите отрепки се опитват да намерят друг, върху когото да хвърлят вината. Методите им са винаги едни и същи. А ако руснаците са готови мълчаливо да умират в концертни зали, без да зададат и един въпрос на своите специални служби, тогава Путин ще използва и други подобни ситуации за изгода на властта му", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

"Ислямска държава" отговорни за десетките жертви в Москва

Встрани от твърденията кой е замесен и какви са извършителите, остава открит един голям въпрос - как огромната мрежа от служби за сигурност и технически средства за наблюдение, е позволила група мъже с бойни карабини, да се движат из Москва, необезпокоявани да извършат такова нападение и просто да си тръгнат от местопрестъплението преди появата на СПЕЦНАЗ. Особено при наличието на предварителни предупреждения за опасност.

Заключиха заподозрени за терористичната атака в Москва!

МВнР: Няма данни за загинали или пострадали българи при масовата стрелба в Москва

КЪРВАВ УЖАС: Над 40 застреляни на концерт