0

С лед подаден сигнал от прокурори Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. Обвинението е срещу началника на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

На комисар Стоянов е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната. Калин Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.