0

П ловдивският окръжен съд прати за 20 години в затвора Йордан Таков, който бе признат за виновен в убийството на Христо Ботев и баща му Васил. Кръвопролитието стана на 26 ноември 2019 г. между Таков и бащата и сина, които били негови съдружници. Те се спречкали люто за пари в склад на улица „Борба“ в Пловдив.

Поводът за разстрела на Ботеви са вендинг апарати. Убиецът и Христо Ботев били съдружници, при тях работел и бащата Васил. 

 Баща и син Ботеви

  Баща и син Ботеви
Марица

Във фаталния ден, когато станал скандалът, свидетел чул в халето крясъци, после стрелба. Кавгата започнала заради неуредени финансови отношения и завършила драматично. Още по-фрапантното в случая е, че убиецът е роднина на жертвите.


Пловдивският окръжен съд осъди Таков да заплати на съпругата на Ботев, която е гражданският ищец и е майка на Христо Ботев, сумата от 6250 лева, представляваща претърпени имуществени вреди от престъплението, както и 160 000 лева кръвнина за причинените й болки и страдания от смъртта на близките й. 

Осъденият убиец Йордан Таков

 Осъденият убиец Йордан Таков
Марица

Съдът присъди на дъщерята на Васил сумата от 130 000 лева, представляваща претърпени неимуществени вреди, както и претърпени имуществени вреди от престъплението за сумата от 478,65 лева. На майката на убития Васил бе присъдена сумата от 80 000 лева, представляваща претърпени неимуществени вреди от престъплението за причинени болки и страдания. Внучка му пък ще получи 130 000 лева кръвнина. Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.