0

П рокуратурата повдигна обвинение за длъжностно присвояване на управителя и председател на управителния съвет на Фондация „Хелп Карма”.

Предмет на на разследването са финансови злоупотреби и неправомерно отклоняване на средства, събрани в рамките на дарителски кампании.

От обвинението информираха, че е проведено мащабно разследване, в рамките на което са разпитани десетки свидетели, назначени са данъчни ревизии на юридически и свързани с тях физически лица.

Съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. Фондацията се занимава предимно с подпомагане на деца, които имат спешна нужда от средства за лечение.

От материал, излъчен преди време в ефира на БТВ, става ясно, че служителите на фондацията, чиято основна дейност е събиране на средства от дарители за лечение на деца и възрастни с тежки заболявания, взимат възнаграждения, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец. По реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари от Софийския градски съд е наложен запор за 8 600 000 лева. Предстои постановлението за привличане да бъде предявено на обвиняемия и същият да бъде разпитан в това качество, информират от Прокуратурата.