0

Р айонна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем 52-годишния Николай Делииванов, който навръх Бъдни вечер на 24 декември м.г. в пазарджишкото село Мало Конаре прегази с джипа си каракачанката Роска. Мъжът бил зад волана на „Сузуки Гранд Витара“ и преминал с тежкото возило през 3-годишното куче Роска, което лежало на пътя в селото.

Районна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняем 52-годишния Николай Делииванов, който навръх Бъдни вечер на 24 декември м.г. в пазарджишкото село Мало Конаре прегази с джипа си каракачанката Роска. Мъжът бил зад волана на „Сузуки Гранд Витара“ и преминал с тежкото возило през 3-годишното куче Роска, което лежало на пътя в селото.

Вследствие на злодеянието четириногото получило множество фрактури на таза. Престъплението е квалифицирано  по чл. 325б  ал. 2 т. 3 от Наказателни кодекс. Под надзора на Районна прокуратура-Пазарджик по делото са проведени множество действия по разследването – разпити на свидетели включително и на Делииванов при предявяване на обвинението, назначени и изготвени са ветеринарномедицинска и съдебно-оценъчна експертизи, извършени са огледи на местопроизшествие и веществени доказателства, приобщени са медицински документи. Предстои вещото лице да представи резултатите от назначената видео-техническата експертиза, след което наблюдаващият прокурор ще се произнесе по същество. 

Наказанието, предвидено от закона за деянието, в което е обвинен Николай Делииванов, е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5 000 лева.

Благодарение на бързата реакция на местния жител Трифон Кабуров Роска беше оперирана по спешност в пловдивска ветеринарна клиника и оживя. След изписването на кучето то намери приемен дом при Росица Идакиева, която ще се грижи за нея, ще работи за подобряване на физическото и психическото и състояние. Ще продължи лечението на анемията и ерлихиозата. При нужда ще има и рехабилитация. Ще бъде направена контролна рентгенова снимка след около месец.

За кучето Роска ще се търси осиновител вероятно в България, информира доброволецът в социалната мрежа. Благодетелят на Роска съобщава още, че парите за лечението й са събрани и всичко е платено, като благодари на дарителите, които са над 200 души.