0

С офийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу баща и син от столичния квартал „Христо Ботев“, извършили убийство на техен съсед по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Помежду им имало отколешен конфликт, който ескалирал на 24 юни миналата година. 51-годишният баща и 25-годишният му син се спречкали със съседа си около 19.30 часа.

За да ги разтърве, се намесил братовчед им, който също пострадал при последвалия побой. Двамата обвиняеми нанесли множество удари на комшията, както и на роднината си. Пребили ги с юмруци, ритници и ги довършили с метален винкел и дебела тояга. Според прокуратурата двамата умишлено са причинили смъртта на съседа си. Бащата е използвал металната пръчка, а синът дървен кол. 

В резултат на побоя на комшията им били причинени множество травми в областта на главата, включително тежка закрита черепно-мозъчна травма, изразяваща се в счупване на дясна теменна кост и развили се впоследствие мозъчни кръвоизливи. С подобни тежки травми бил и роднината им. 

За инцидента било сигнализирано на тел. 112 от други комшии, дочули крясъците на биещите се мъже. На място дошъл екип на Бърза помощ, но пострадалият отказал да бъде закаран в болница. С времето здравословното му състояние, предизвикано от нанесения му побой, се влошило и той все пак бил приет за лечение.

Вследствие на тежката закрита черепно-мозъчна травма обаче настъпили усложнения, довели до парализа на важни мозъчни центрове с последващо силно увреждане в общото състояние на организма му. Усложненията довели до остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, които станали и причината за смъртта на мъжа, който починал на 07.07.2021 г.

Установената фактическа обстановка и извършеното от обвиняемите се доказват от събраните в хода на разследването показания на свидетели, протоколи за претърсване и изземване, протоколи за освидетелстване, изготвените експертизи и други доказателствени материали. Двамата обвиняеми са с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ в следствения арест. Предстои обвинителният акт да се разгледа от съда в разпоредително заседание.