0

К радци на скрап, задигнали наскоро стар мотоциклет MZ, превърнат в емблема за любителите на двуколесните машини от казанлъшкото село Енина са били разкрити от полицията, но за съжаление плячката им била безнадеждно и непоправимо увредена, съобщи в социалната мрежа от години работещият за каузата на ендуроманиаците в България Тодор Пашов.

Той пръв оповести за скрападжийския набег над моторджийската „светиня“, която от 12 години красяла беседката в бивака им над Енина на 14 април.

Тогава той написа: „Колеги моторджии от Казанлък и региона, днес откраднаха емблемата на мотобеседката в Енина и ви моля, ако имате познати по скрападжийници да ги предупредите да купят това за скрап, и ако може да снимат тези, които са го донесли. Ще си го откупим обратно, но имаме огромно желание да знаем кой посяга по мотополигона и мотобеседката! „Буквално за минути  в издирването се включиха десетки мотоманиаци от региона, появиха се дори кадри от видеозапис, на който се вижда предполагаемият автомобил, с който емзетчето е било замъкнато в посока към близкото село Горно Изворово /Гисово/.

На 28 април полицаи от РУ – Казанлък със съдействието на кметството в Енина са влезли в следите на мургавите обирджии, които живеели в Мъглиж и са ги задържали.

В хода на образуваното досъдебно производство те признали за „операцията“ си и дори посочили в кой точно пункт са продали металните отпадъци за 50 лв. За съжаление възстановяването на емблемата, подарена преди 12 години от възрастен моторджия, който малко след това се споминал е невъзможно, коментира  Димитър Василев. Той и колегите му от ендуроклубовете коментират че скрападжийските набези са ежедневие, имало случай на задигнати от терена метални колчета, с които маркирали трасето на поредното си състезание. Извършителите са стари познайници на полицията, хващани са много пъти да „шетат“ по дворовете на хората от селата в района, но поради ниската цена на задигнатите предмети са се разминавали с престой в затвора, отбелязаха в социалната мрежа изпатили си. По думите им крадците само привидно се прехранвали като берачи на билки и гъби, а на практика влачели стари метали и задигнати жици. На мястото на унищожената емблема над Енина ще бъде монтирана нова, това ще бъде непомнещ годините си мотоциклет Балкан с 250-кубиков двигател, произведен преди близо 60 години в ловешкия завод, съобщи Димитър Василев, предстоели разговори със собственика му.