0

Т ечен метамфетамин за над 11 млн. лв. и за около 35-40 млн. лв. на черно спипаха митничари на Летище София при карго пратка. Тя е пристигнала от Мексико на 28 октомври, а дрогата е била укрита в 450 бутилки, обозначени като ванилов екстракт. 

Течен метамфетамин за над 11 млн. лв. и за около 35-40 млн. лв. на черно спипаха митничари на Летище София при карго пратка. Тя е пристигнала от Мексико на 28 октомври, а дрогата е била укрита в 450 бутилки, обозначени като ванилов екстракт. 

Веднага е образувано досъдебно производство по случая, а оперативно издирвателните дейности са извършени в няколко града в средната част на страната. Органите на реда са претърсили няколко адреса и са задържали получателя на пратката. Иззети са различни компоненти, лаптопи и телефони, които представляват интерес за разследването.

Основни производители на метамфетамина са Мексико, Иран, в Европа - Белгия, Нидерландия, Чехия и Полша. Този случай е интересен, тъй като е втория по вида си - преди седмица в Австралия са заловили най-голямо количество от течната дрога - 540 литра. Мексиканските наркокартели в последните години се опитват да наложат експанзия на дейността си, използвайки течния метамфетамин, който се пренася по-лесно и е по-чист, разкриха от Агенция "Митници" на брифинг. 

Задържаният вече има повдигнато обвинение за опит за пренос на наркотици у нас. За това престъпление НК предвижда от 10 до 15 години лишаване от свобода и/или глоба от 100 до 200 хил. лв. Разследването продължава, уточнява се кои са другите съпричастни към случая.