0

57-годишен работник загина при тежка трудова злополука в бургаско, а негов колега на 53 г. е в критично състояние и с опасност за живота. Двамата работници са били назначени в "ПМУ" АД и са се занимавали с електромонтажни дейности. Инцидентът е станал в понеделник на територията на нефтената рафинерия, където бригадата е била изпратена по договор. Монтажистите извършвали ремонт на инсталация и трябвало да повдигнат огромен товар. В момента, в който товарът бил издигнат на около 3 метра височина от земята, стоманеното въже са скъсало и тежащият над 2 тона стоманен блок паднал върху работниците. Единият е бил премазан под тежестта и загинал на място, а колегата му е оцелял като по чудо, но състоянието му е много тежко. В момента той е настанен в интензивното отделение на бургаската болница.

Причините за трагедията все още не са изяснени. По случая е започнало разследване. Според първоначални и неофициални данни, в процеса на работа са допуснати сериозни нарушения на изискванията за безопасност. Работниците не е трябвало да стоят под висящия товар. Не е ясно и дали стоманените въжета са били тествани преди използването им. Ще се проверява още и дали подемника  не е бил претоварен извън максимално допустимите два тона тежест. 

Има много очевидци на кървавата трагедия, които вече са дали показания. Тепърва ще се назначават експертизи, които трябва да установят какви са точните причини довели до трудовата злополука и чия е вината.