0

З а пореден път в продължение на два дни, на 24 и 25 януари, ще заседава петчленен състав на старозагорския окръжен съд по дело за убийство на 29 – годишен мъж от село Гранит, по който обвиняеми са двама братя.

За пореден път в продължение на два дни, на 24 и 25 януари, ще заседава петчленен състав на старозагорския окръжен съд по дело за убийство на 29 – годишен мъж от село Гранит, по който обвиняеми са двама братя.

Жертвата Минчо Стефанов е бил застрелян докато спи в кревата си, патоанатомите са отрили 8 огнестрелни рани по тялото, куршумите са били изстреляни в нощта на 22 август 2019 година от незаконно притежаван  пистолет FEG-7,65 мм. Разстрелът бил извършен от Иван Емилов Иванов /27/ и брат му Бисер след поредна жалба от сестра им Мария за неспиращ тормоз от съжителя й.

Сигналът за смъртта на Минчо подали  в РУ „Полиция“ – Чирпан самите килъри, първоначално те твърдели, че неизвестен е разбил вратата на къщата и от упор застрелял спящата до съпругата си жертва, след което се е укрил.

Наказателното дело стартира в самото начало на 2020 година, но се наложи да бъде връщано на прокуратурата за прецизиране на обвинението, миналата есен то беше разисквано в продължение на 4 дини, но заради отсъствие на някои от свидетелите се наложи отлагането му. Срещу двамата братя като съизвършители е повдигнато обвинение за умишлено умъртвяване на лица в безпомощно състояние по начин и със средства опасни за живота на мнозина.

Жителите на Гранит разказват, че 29-годишният Минчо имал  зад гърба си  присъда за убийството на 69-годишна  жена от съседното село Черна гора, което извършил като непълнолетен на 25 януари 2007 година.

След  излизането от затвора заживял с втората си братовчедка в родното село на баща си Гранит.  Жената имала момиченце от предходна връзка. В началото на 2018-а година Мария  била изпратена в Кипър уж като домашна помощница, а в същност е трябвало да работи като проститутка, споделят местните.

След огромен скандал близките й събрали немалка сума, с която я откупили от сутеньора и тя се завърнала през пролетта обратно в България. Оказало се обаче че тя е  преживяла тежка психическа травма и не е в състояние да гледа малкото момиченце, което е дадено на приемно семейство. Деня преди убийството на съжителя си Мария е била на преглед при психиатър в Стара Загора, коментираха неофициално разследващите.