0

С ириец с българско гражданство, който от години живее в България и се занимава с таксиметрова дейност, е заловен в схема за трафик на бежанци към Западна Европа. Той е арестуван като ръководител на престъпна група в София при съвместна акция на ГДБОП и спецпрокуратурата.

По случая са задържани общо петима души, съобщиха от МВР. Те са действали от февруари 2021 година, като са разработили схема за транспортиране на чужди граждани от границата с Турция към границата със Сърбия.

Перфектно

Те са подпомагали и настаняването на бегълците по квартири в София. Схемата действала перфектно, тъй като мигрантите били превозвани с таксита по трима души в кола и така не биели на очи. Екипите на МВР по границата и по магистралите обикновено проверяват товарните отсеци на бусове и камиони, но много рядко автомобили, коментираха разследващи. В схемата на сириеца са участвали няколко негови колеги, таксиметрови шофьори от София. Сириецът е бил координатор на цялата дейност. Понякога и той самият се е включвал в превозването на бежанци през територията на страната. С постановления на наблюдаващия прокурор на трима от обвинените е наложено задържане до 72 часа. В петък в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. На двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.

Нелегални

Междувременно 26 афганистанци, нарушили държавната граница на България, бяха осъдени от Шуменския районен съд, след като сключиха споразумения с прокуратурата и се признаха за виновни. Чужденците бяха установени да две групи на 15 и 16 ноември край село Хан Крум и в покрайнините на Шумен.

Всички задържани са млади мъже, като по-голямата част от тях са непълнолетни, само трима са навършили 18 години. Чужденците обяснили, че са преминали нелегално границата между Турция и България на неустановено към момента място и са заявили, че идват от Афганистан, а целта им е да стигнат до Германия. Никой от тях няма документи за самоличност. Съдът в Шумен им наложи условни наказания от по няколко месеца до година и глоби в размер на 100 – 200 лева.