0

П астрокът, който уби доведената си дъщеря, докато е бременна с близнаци, беше определен от криминални психолози като садист. Той обаче е напълно нормален и може да носи наказателна отговорност, коментираха експерти пред „Телеграф“.

Йовчо Стоянов беше арестуван през лятото на миналата година, след като стана ясно, че е удушил 17-годишната Мария Христова, след което увил тялото й в чаршаф и го метнал в кладенец. Първоначално се смяташе, че виновен е таткото на бебетата, но после стана ясно, че е доведеният баща на девойката.

Йовчо е подсъдим за убийство по особено жесток начин. Делото срещу него трябваше да тръгне в ямболския окръжен съд, но в залата той направи цирк. Застана пред съдия Петранка Жекова и поиска нов адвокат, което на практика отложи делото. То беше насрочено отново за 14 март. Процесът ще върви по общия ред и предстои да бъдат разпитани десетки свидетели, жители на стралджанското село Недялко, където беше открита Мария.

До момента Йовчо се водел с чисто досие. Той беше закопчан денонощие след като удушил и хвърлил в кладенеца доведената си дъщеря. На трупа се натъкнал приятелят на момичето Янчо Митев, който през нощта чул вой на чакали в близост до мястото на загробването. Смъртта на младото момиче, което било бременно в третия месец и възнамерявало да сключи брак с приятеля си, потресе жителите на Недялско, те не можеха да повярват, че е възможен подобен садизъм от пастрока, който се грижел за нея от времето, когато тя е била едва 2-годишна. „Всичко звучи като в някакъв ужасен филм, в деня, когато Мария е била вече хвърлена в бунара, срещнах пастрока й, учтив, мазен, поздрави ме, попита ме как съм със здравето“, обясни в деня, когато бе намерено тялото, изкаралата два мандата като кметски наместник  и в момента работеща като библиотекарка в читалище Тодорка Йорданова.

По думите й Мария само за една две години се превърнала в малка чернокоса красавица, ходела редовно на училище в Ямбол, но се влюбила в две-три години по-големия от нея Янчо и двамата се сгодили. Уж го направили тайно под претекст, че празнуват рождения й ден в края на април, но нямало човек в селото, където живеят около 150 души, да не знае, че красавицата е бременна и че скоро ще вдигат сватба.

При аутопсията съдебните лекари установиха, че момичето е било бременно с близнаци, единият от плодовете починал ден или два преди смъртта й. Мария е била удушена, в устата й убиецът напъхал бельото й, преди да я сложи в чаршаф, взет от дома им, и да я хвърли в пресъхналия геран. Законът предвижда доживотен затвор без право на замяна, ако Йовчо бъде признат за виновен. До момента обаче той отрича вина. Веднага след смъртта на Мария майка й Тодорка е прибрала другите си две деца и се е изселила в Северна България, тя обаче е дала показания пред съдия за гнусните мераци на подсъдимия.