0

48 са кандидатите за депутати, които са с досиета към Държавна сигурност (ДС), включени в партийните листи за вота на 2 април. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата, която има задължението да проверява всички кандидати за парламента, регистрирани в районните избирателни комисии. 

На предходните два вота - през октомври 2022 и през ноември 2021, претендентите за властта с картончета от ДС са били 57. На изборите през лятото на 2021 г.  те са били 51, а на тези през април същата година - 87.  Това показва плавен спад на бивши сътрудници и агенти, които напират да влязат в Народното събрание. 

Най-много са в редиците на БСП - 11 души. По 4-ма са в листите на „Левицата!“ и коалицията „Неутрална България“. По 4-ма има в листите на „Български възход“, коалиция „Заедно“ и от обединението „Вън от ЕС и НАТО“. Трима са бившите агенти на службите в ДПС, НДСВ и партия „МИР“. При „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС има само по един. 

По-голямата част от тези хора са обявявани за принадлежност към ДС и в предишни години. За първи път се съобщават имената само на 7 човека. Сред тях е Веселин Дуфев от „Възраждане“ с псевдонима агент Роберт. Дуньо Дунев от „Заедно“ е бил съдържател на явочна квартира под името Роза. Съпартиецът му Иванчо Георгиев е работил под псевдонима агент Калоян. Мирослав Мирчев от БСДД е бил регистриран само като резидент с името Андреев. Михаил Захариев от НДСВ е сътрудничил под името агент Бенковски. Петко Божков от ДПС е вербуван като агент Макс. Социалистът Стефчо Георгиев е бил щатен служител, назначен е още през 1966 г. и през годините е минал през младши разузнавач до зам.-началник на отделение. През 1980 г. е изпратен на 3-месечен курс в школата на КГБ.