0

Д емонстрация на системата за видеонаблюдение и видеозаснемането след края на изборния ден при преброяването на гласовете и съставянето на протоколите организира Министерството на електронното управление.

Общественият съвет към Централната избирателна комисия направи демонстрация на видеонаблюдението по време на вота.

Сайтът, където ще се излъчва видеонаблюдението, ще е с напълно свободен достъп, в момента тече процес по донастройка на официалния портал.

"Картата на България е разделена на РИК-ове, ще има търсачка за откриване на всяка една секционна избирателна комисия. След като приключи работата, на сайта ще бъде качен и записът от стрийма във всяка една СИК", обясни шефът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов.

Водят се разговори с мобилните оператори за усилване на мрежите им в деня на изборите и за позициониране на мобиlни екипи, така че значително да се намали броя на СИК-овете без покритие.

Очакват се затруднения най-вече по-високите планински райони.

Стана ясно, че отварянето и показването пред камера на една бюлетина отнема една минута. Предстои техническите забележки да бъдат изчистени, а от средата на седмицата да започне и обучението на членовете на СИК за работа със смартфоните за видеонаблюдение.