0

"Техният инат доведе до това, че отново се връщаме в изходна позиция. Преди време предложих преди да се раздадат мандатите да се направи подобен документ. И след това да се търси мнозинство. "Ние предложихме такъв вариант, който не се прие - сега, копирайки ни, предлагат същото. Техният инат ни връща в началото. Вътре са написани неща, много от тях безотговорно, защото тези хора вече 2 години са министри, премиери и можеше много от тези неща да са в много работна фаза или дори завършени." Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с призива на "Продължаваме промяната" за обща декларация на партиите за управление на страната, на който обаче не откликна никой.

"Това, че лидерите на партиите не отидоха на обсъждането на този документ, показва изолацията, в която са изпаднали "Продължаваме промяната". С изключение на ДБ, но те харесват всичко, което ПП предложи.

Несериозен е начинът, по който се предлага този документ, затова и мисля, че е обречен

каза още Борисов часове, след като ПП получи от президента Румен Радев втория мандат за съставяне на кабинет. И продължи: "Към началото на август дизелът е 3,47 лева, а към днешна дата е с 58 стотинки по-евтин. Бензинът е с 84 стотинки по-евтин. Това, което говорихме тогава, че докато ПП е на власт, от джоба на българина изтича по близо лев за всеки литър, виждате, че сме много близо до истината. Всичко това е отивало в нечии джобове. Това, че "Промяната" си замина скоропостижно, донесе само просперитет и не толкова дълбоко бъркане в джоба на българина. Това е факт. Около 6 млн лв. на ден са заминавали в нечии джобове. И те сега ми предлагат план как трябвало да бъде икономическото развитие и модернизираното развитие на страната. З две години ние видяхме само разруха и спад във всичко. Нищо от това, с което ни плашеха, не се случи.".

Борисов се обърна към депутатите на ГЕРБ с думите:

Наричаха ни войнолюбци, но цените на горивата продължават да падат

И ако ни бяха послушали за инфлацията, да я овладеем, сега щяхме да сме още по-напред. Бъдете смели, благодарение на вас се случи и диверсификацията на ядреното гориво.".

"Още утре ще ви предложа да внесете в парламента проекторешение за 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй". За да може след време, когато изпаднат от работа 5 и 6 реактор, да можем веднага да си заместим мощността", обърна се той към Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова. Партията на "Промяната" е обезглавила българската енергетика", добави бившият министър-председател.