0

О бщо четири екипа от експерти ще оценяват машините за вота. 

За целта чрез жребий в Министерството на електронното управление бяха изтеглени номерата на общо 6 от над 12 700 устройства, които ще минат през сертифициране. Ще се работи ускорено и почти денонощно в рамките до 10 дни, за да се извършват дейности, за които по принцип са нужни поне 20 дни. Първият екип ще види дали издадените от производителя лицензи са автентични, валидни и дали отговарят на зададените от Централната избирателна комисия (ЦИК) изисквания.

Вторият екип има за задача да изследва хардуера, неговите компоненти и хартията за отпечатване на бюлетината. Една от машините ще бъде разглобена на части. Ще има изпитвания и за електромагнитните излъчвания - дали има опасност някой да установи вота на гласуващия. Третата група от специалисти ще следи как работи софтуерът и как би се държала машината при гласуване. Последните експерти ще оценяват възможностите за изтичане на информация. 

Куфар

На свой ред ЦИК излезе с решение за транспортирането на машините за секциите в чужбина. Затова те ще бъдат оформени като дипломатическо карго. Това ще стане от представители на външното министерство, а устройствата ще бъдат доставени до родните посолства и консулства зад граница. Оттам те ще бъдат разпратени по секциите.

Всяка машина ще бъде в пломбиран куфар. Темата за това как ще изглеждат параваните за гласуване продължава да бъде повод за задочен спор между институциите. Преди ден от ЦИК се оплакаха, че до тях идват много запитвания от общини, които те препращат към Министерския съвет. Вчера премиерът Гълъб Донев увери, че МС няма задължението да описва параметрите на параваните.

„Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските комисии“, каза той.

И добави, че това само ще ги лиши от възможност да се съобразят с размерите на помещенията, където се намират секциите. „В този случай разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания“, каза Донев. Преди това той поясни, че предшественикът на паравана - тъмната стаичка, никога не е предизвиквала смут и колебания при тълкуването й. „Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин”, допълни премиерът. 

Подложка 

Междувременно будни граждани публикуваха свои варианти на паравана. Сред тях е и Стоил Стоилов – бивш член на Обществения съвет на ЦИК. Само за 3-4 минути той измайсторява параван от подложки за ламинат и метър тиксо. Такъв вид паравани са използвали в Непал през 2008 г. Стоилов посочва, че на подобни паравани се „крепи и американската демокрация“.

Предупреждава, че такива могат да се направят от дебел винил, пластмаса, картон, стар кашон от телевизор или хладилник, както и от 2 см стиропор. За по-голяма сигурност може да се залепят и за чина или масата в секцията.

До 5000 лв. глоба за двама кандидати за депутати 

Между 2000 и 5000 лева грози двама кандидати за депутати заради призиви за насилие срещу групи граждани и политици, както и за антисемитски послания по време на телевизионно участие. Става дума за Боян Расате от БНС „Нова демокрация“ и Венцислав Ангелов от партия „Истината“. Миналата седмица двамата са взели участие в предизборни дискусии по БНТ.

Расате прави недвусмислени намеци за разстрели и обезглавяване, а Ангелов плаши с бесилки на жълтите павета и нов Нюрнбергски процес. В резултат Съветът за електронни медии е пратил записи на ЦИК, а комисията е установила, че изказвания на двамата са нарушение на добрите нрави при предизборната агитация. Предстои ЦИК да издаде акт за нарушение.