0

Ч ленове на СИК в град Сътън във Великобритания облякоха народни носии в изборния ден. В тази секция своя глас са дали над 600 души.

Англия е държавата, в която бяха отворени най-много секции след южната ни съседка Турция. В Обединеното кралство гласуваха на 126 места, предаде NOVA

Сериозна активност се наблюдава в избирателния ден в английската столица, тъй като има и много българи, които за пръв път са се отправили към изборните секции и не са попълнили предварително заявление за гласуване, което така или иначе вече не е задължително.

Българската диаспора в Обединеното кралство е сред най-големите в Европа и желанието на хората да участват активно в процесите, които се случват в момента в България остава голямо. Организацията и провеждането на изборите се прави основно от емигранти, които на доброволни начала наемат зали за изборите и приемат гласоподавателите до края на изборния ден.

Сред най-посещаваните и за днешния вот е секцията в Хемел-Хемпстед, град на 40-тина километра от Лондон, в който живеят стотици българи. Тя е разположена в хотел, а новото е, че за първи път тук се гласува с машина. По разказа на членове на избирателната комисия, интересът към изборите расте от началото на деня и дори около обед пред секцията се е извила неголяма опашка, предаде БНР.

ЦИРК В ПЛОВДИВ: Спринт с чувалите след вота, валят обиди и заплахи (ВИДЕО)

Първите чували с бюлетини пристигнаха в НДК (СНИМКИ)

ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Първи коментари на парламентарния вот (ВИДЕО)

ЗА ГЪБИ ИЛИ НА ИЗБОРИ: Колко отидоха до урните

АЛЪШ-ВЕРИШ: 100 лв. чукна цената за глас в Пазарджишко. В махалите вотът върви като топъл хляб (ВИДЕО)

Мижав интерес за гласуване в Северна Македония

С рекорден брой секции започна изборният ден в Турция