0

"ЦИК може да преразгледа решението за сборното броене на машинния и хартиения вот, ако не съдът - ще реши", заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг.

До 11 март Централната избирателна комисия (ЦИК) ще реши колко избирателни секции ще бъдат отворени зад граница, посочи Матева. 

Тя припомни, че електронната система за подаване на заявления за гласуване извън страната вече е активна и посочи, че досега са подадени 10 416 заявления. 

Крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина е 7 март, припомни Матева. 

Тя отбеляза още, че до 17 ч. на 25 февруари могат да се правят промени в състава или наименованието на коалиции, а 28 февруари е крайният срок, в който може да бъде заличена регистрация на партия или коалиция. 

На 1 март от 10:30 час ще бъде изтеглен жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите, припомни още Матева. 

От 20 февруари е активна възможността избирателите да проверяват на интернет страницата на ЦИК  дали са включени в списък, че подкрепят партии или коалиции. По думите на Матева, ако има проблем, хората могат да подават жалби към Комисията за защита на личните данни. 

Тя отбеляза, че гражданите, които искат да гласуват по настоящ адрес трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес до 18 март. До тази дата избирателите с трайни увреждания могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия, посочи още тя. 

На журналистически въпрос дали ЦИК е преразгледала решението си за начина на отчитането на данните в секционните протоколи, Матева заяви, че комисията все още не го е обсъждала. Чисто процедурно може да вземем решение да го променим, стига да има желание в ЦИК, каза Матева. 

На 20 февруари ЦИК взе решение резултатите от вота в протоколите да се записват само в една графа, сумарно от вота на хартия и на машина.