0

Д о бой се стигна в пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание след декларация на партия "Възраждане". Те отново призоваха "Продължаваме Промяната" да напуснат парламента, защото са показали как държавата е завладяна от чужди посолства.

От ПП-ДБ контрираха, че те пък са проруска партия, след което започна размяна на реплики.

Градусът на напрежението се повиши, след като Явор Божанков от ПП от парламентарната трибуна посочи, че "въпреки че говореха срещу меките китки, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват, че са такива в това отношение". Освен това ги обвини, че са истинските национални предатели и са проводници на пропагандата на Путин. И веднага бе наобиколен от депутатите на Костадин Костадинов. В блъсканицата е пострадал Манол Пейков от ПП-ДБ, който е одран по бузата, а депутат от “Възраждане” се оказа със счупени очила. Костюмарите се замеряха и с топчета хартия.

Преди ескалацията на напрежението Божанков каза още: "Кой има интерес от референдум срещу еврозоната и НАТО, и иска да ни извади от ЕС. България гарантира своята сигурност, като членува в най-силния съюз в света - НАТО. В нито една страна от НАТО няма война. Извън НАТО, ние бихме виждали такива сцени, каквито виждаме в Бахмут". И подчерта, че "националните предатели са тези, които искат точно това. И когато "Възраждане" говорят за външна намеса, знаем си ги - те говориха срещу ваксините, излязоха ваксинирани, говориха срещу еврото, НПО-тата, срещу меки китки. Между другото, двамата с Цончо Ганев и Костадин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение", заяви той.

На видео, разпространено от депутата от ПП-ДБ Искрен Митев се вижда, че депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев наплюва някого в пленарната зала, вероятно в реплика на Явор Божанков.

Квесторите дълго време не успяха да разтърват депутатите, които се бяха скупчили около трибуната. Дори обявената от председателя на НС Росен Желязков 10-минутна не успокои страстите.

Депутатите решиха да разгледат утре на второ гласуване промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, който според програмата беше първа точка за днес.

В дневния ред е записан проект на решение, с което Министерският съвет се задължава да изготви доклад във връзка с изпълнение на решение на Народното събрание (НС) от 12 януари т.г., според което правителството трябва да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част "енергетика".

Вносители на проекта са депутатите от „Възраждане“.