0

И зборният ден започна в 7 часа. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от пресслужбата на МВР.

Има отделни секции, в които има неявили се членове на секционни комисии. От ЦИК съобщиха, че имат и няколко случая на секции, които още не са отворени поради различни проблеми.

В цели области има проблеми в отделни секции. Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване, добавиха още от ЦИК.

В секция във Варненския квартал Владиславово машина е дала дефект още вчера при тестовото ѝ включване. Изписала е, че изборният ден не може да започне. Затова там преминаха на хартиени бюлетини.

В секция номер 43 в София изборният ден започна с технически проблем. Единствената машина не заработи веднага и се наложи намесата на техническо лице. 

Изборният ден във Видин започна нормално. Всички избирателни секции са отворили навреме. Председател на една СИК не е дошъл, защото е със счупен крак. А секретар на СИК се е обадил, че е болен.

В 9-а секция в Стара Загора, която се намира в основното училище в квартал "Самара",  изборният ден не започна в 7 часа, заради повреда в машината за гласуване. Вотът премина с хартени бюлетини.  

В Благоевградско две секции преминават на хартиен вот заради проблеми с машините.

Председателят на районната избирателна комисия (РИК) в Русе Милена Хинкова съоби, че в секция в Русе има проблем с единствената машина. На място е изпратен техник. Проблемът не е отстранен и там ще се гласува с хартиени бюлетини. Хинкова информира също, че в различни секции в региона не са се явили членове, но това не е попречило на началото на изборния ден. Организира се тяхната замяна.

Машината в една избирателна секция в Дупница не е сработила тази сутрин, чакат се указания от Централната избирателна комисия за преминаването към гласуване с хартия, каза пред БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил Венцеслав Механджийски. На четири-пет места в областта секционните комисии са започнали работа в непълен състав.

В една секционна избирателна комисия (СИК) в Ловеч все още не е започнал изборният ден, тъй като машината е отказала да заработи. Предстои да се вземе решение гласуването там да премине с хартиени бюлетини, съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Валентина Недялкова.

Междувременно от МВР припомнят, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към действията на МВР, на денонощната телефонна линия  02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg. Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят в днешния ден от 8.30 до 19 часа. Те ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.

Силовото ведомство припомня още, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.