0

л ужебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че в изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов интензивно е агитирал и е притеснявал една от секциите. Това е било секция, в която неговият син е кандидат за депутат.

По думите на Демерджиев от МВР са предприели действия, но прокуратурата е показала, че крехкото доверие между двете институции е в опасност, защото са отказали да образуват разследване. Той призова прокуратурата подробно да обясни своите мотиви за случая.

Вътрешният министър каза, че са събрани достатъчно данни от страна на МВР, за да бъде проверен по-внимателно случая.

Кметът на Симитли не е бил задържан, защото контролът е бил поет от регионалния прокурор на Дупница, обясни още Демерджиев.

Демерджиев коментира, че ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в тези практики за купуване на гласове. Има три сигнала, при които се е стигнало до досъдебно производство - има три сигнала срещу БСП и един срещу "Продължаваме промяната".

Министърът оцени действията на МВР по време на изборите в неделя: „Ние направихме това, което се очакваше от нас. Поздравявам всички служители и колеги за това. Превенцията изигра решаваща роля в това. Има 77 образувани досъдебни производства и две присъди по бързи производства. Вярваме, че тези образувани производства имат достатъчно доказателства, очаквам развитие.”

„Мигрантската обстановка е под контрол и ще остане така, докато аз съм министър”, допълни той.

Според него е изключително некоректно прокуратурата да забрани на директора на областната дирекция в Шумен да говори: „Не може да направиш това и после да му търсиш оставката.”

Проверката по границата започва следващата седмица, за да може, когато дойдат експертите на ЕК, ще има подготвени хора, служители и граници.

„Връзват се ръцете на МВР да ползват СРС-та по отношение на изборните престъпление, но ние сме ползвали всички други способи за това. Вярвам, че превенцията изигра своята роля, и ето пример – Столипиново в Пловдив имаше 11% избирателна активност. Там често искат да си продават гласовете, но сега нямаше голям интерес, а и имаше проверки”, допълни още той.