0

В идеонаблюдението на процеса на броене на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден в неделя - 2 април, ще е достъпно на интернет адрес: https://evideo.bg/. Това съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ) на официалната си фейсбук страница. Всеки гражданин, който желае да наблюдава процеса по обработване на изборните книжа в дадена Секционна избирателна комисия (СИК) в страната, може да го направи на посочения сайт.

 

В събота - деня преди изборния ден, всеки председател на СИК следва да направи тест на устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане според посочените указания, придружаващи устройството, което е окомплектовано с Data SIM карта и със стойка за позициониране. В случай че бъде установен дефект, председателят на съответния СИК следва да информира незабавно съответната общинска администрация, която съвместно с представител на "Информационно обслужване" АД по места да замени съответното устройство.

Към 14.00 часа днес са регистрирани 5400 извършени теста на устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане. Всички са преминали успешно, като има само няколко единични бройки на подменени мобилни устройства.

Към МЕУ е създаден Контактен център за съдействие по време на видеонаблюдението и видеознаснемането на обработването на бюлетините след края на изборния ден, неделя - 2 април. Центърът ще бъде в готовност да отговаря на въпроси след приключване на изборния ден до края на обработването на бюлетините в цялата страна.

Контактният център ще подпомага единствено и само председателите на СИК, които изпитват затруднения и имат нужда от допълнителни указания за работа с устройствата за видеонаблюдение и видеозаснемане.

С поредица от информационни събития МЕУ представи процеса, чрез който ще се осъществи видеонаблюдението и видеозаснемането след края на изборния ден. Запознати бяха членовете на ЦИК, членовете на Консултативния съвет на информационната общността към министъра на електронното управление, представителите на политическите партии и медиите.

На 23 март бе представена и демоверсията на интернет платформата https://evideo.bg/, чрез която ще може да се наблюдава целия процес, и на която ще бъдат качени записите от видеозаснемането.