0

Н яма опит за външна намеса при машините за гласуване, които изписаха „Дневникът е подправен“ в изборния ден на 2 октомври. Това е показала проверката на работна група от експерти от Централната избирателна комисия(ЦИК), Министерството на електронното управление (МЕУ), Българския институт по стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ), съобщиха от МЕУ.

Работната група бе сформирана веднага след изборите, за да открие причините за изписването на надписа „Дневникът е подправен“ при част от машините за гласуване.

Според заключенията на експертите надписът е доказателство, че защитата на софтуера на машините е сработила. „Дневникът е подправен“ фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши МЕУ съвместно с БИС и БИМ, се казва в съобщението на министерството.

Надписът „Дневникът е подправен“ е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини за гласуване. Според експертите причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и други.