0

Р осен Желязков ще е председател на парламента. За това се споразумяха коалициите ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ след  политическите преговори на двете най-големи формации в парламента.

Кандидатурата за председател на Комисията по правни въпроси ще е на коалицията ПП – ДБ.

"След няколкдневни разговори двете коалиции имаме изработена обща законодателна програма  за работата на 49-ото НС. Тя включва важните проектозакони, които – освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общите ни приоритети. Изборът на председател на НС и на председател на Комисията по правни въпроси се договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, при условие, че парламентът работи повече от три месеца. Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, и който няма как да бъде скрепен с решение на НС, а е джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в 49-ото НС”, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ - СДС.

„Утре очакваме да бъде избран председател на парламентатака че то да може да стартира редовна работа. Ще бъде предложен списъкът със законопроекти, който изготвихме, като програма на тази сесия на парламента. И, ако той работи успешно – след 3 месеца ще има възможност за ротация на председателя на НС и на Комисията по правни въпроси. В това отношение нямаше разногласия“, посочи Николай Денков.

Той допълни, че коалицията ПП - ДБ остава на позицията си и няма да подкрепи правителство с първия мандат.

И заяви, че е обсъждана само законодателна програма, а е сформиране на кабинет.

„Ние нямаме мандат за кабинет и сформирането на правителство е обект на разговори между лидерите на партиите, а не на ниво работни групи”, категоричен беше академик Денков.