0

Д ва възможни варианта за кабинет виждат от ГЕРБ. Точната формулировка даде вчера председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. Според нея може да има кабинет с политически лица и от двете партии, които да са равнопоставени. Другият вариант е за експертно правителство с неполитически представители, а политическите лидери „да останат на първия ред в парламента и да контролират“.

„Обнадеждена съм, че намираме много общи точки в програмите ни, дори в детайлите“, написа във Фейсбук Атанасова, подчертавайки, че от партията са направили „огромни компромиси, за да се достигне до управленска сглобка“. Тя прояви загриженост, че Христо Иванов почти не участва в лидерските разговори, или, ако е на масата, мълчи. Според Десислава Атанасова ПП и ДБ са започнали да се изолират едни от други. 

Съвпадения

Според колежката й Росица Кирова, която е и заместник-председател на Народното събрание, „има сериозна близост в политиките на двете коалиции и дори почти пълни съвпадения“. Тя коментира твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ПП-ДБ са „изпуснали контролирано” списък с имена на евентуални министри, за да ги „чекират”. „Увериха ни, че това не е вярно. Надявам се да е така, защото не сме в детската градина, за да си играем и да се тестваме. Имената, които се предлагат за проектокабинет с втория мандат, трябва да се обсъдят на лидерска среща, да се проведе сериозен дебат, да се поставят на масата конкретни задачи”, заяви по NOVA Кирова.

Шега

"С 39 депутати ПП не може да диктува всички условия, правила, всички бъдещи проекти, програми и кабинети”, категорична е Деница Сачева от ГЕРБ. На въпрос на БНТ защо спряганият списък с министри от ПП-ДБ се определя от ГЕРБ като шега, тя обясни: „Ние имаме за цел да спрем конфронтацията и войната и да се опитаме да организираме мира. Организацията на мира минава през това да има личности, които не са противоречиви, които не биха могли да създадат една или друга конфронтация в обществото, а са или политически личности от двете страни, или равно отдалечени от политическите партии експерти, които да могат да проведат една общественополезна програма“.

По темата работи: Кристи Петрова