0

Д нес българите у нас и в чужбина гласуват на поредните предсрочни избори. Даваме своя вот за новите 240 народни представители в 49-ото Народно събрание. 

Изборният ден ще започне в 07:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч., като при нужда може да бъде удължен и до 21:00 ч.

Ще имаме възможност да гласуваме на хартия или на машина. Хартиената бюлетина е 60 см и е в два варианта – за гласуване у нас и гласуване в чужбина. Разликата – тази в чужбина няма преференции.

Бюлетината на екрана на машината ще изглежда като хартиената, но ще бъде на две страници. След като се принтира, обаче, ще бъде със значително по-малък размер - 20 см. На нея ще е изписан номерът на машината, на секцията, изборът на гласоподавателя, ще има още QR код и хеш код. Тя трябва да се сгъне на две и да се пусне в прозрачната урна, която е за машинните бюлетини. За хартиените ще има отделна.

Ако има проблем с отпечатването на бюлетината, гласът няма да бъде зачетен. В секциите с машина в страната и в чужбина ще има само по едно устройство. 

В изборния ден не се допуска предизборна агитация. От ЦИК призоваха и медиите да се въздържат от публикуване на междинни данни от гласуването и резултати от допитвания.

В деня на вота се забранява и поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР. До края на изборния ден е забранено и унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред.

"Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия, така че изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на изборния ден и прекъсване на гласуването", обещаха от МВР и ЦИК.