0

О коло 45 са сигналите в цялата страна за нарушения на изборното законодателство. Това съобщи главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров в Пловдив. Образувани са 8 досъдебни производства, задържани са 4-5 човека. Някои са за 24 часа, други за 72 часа, уточни Тодоров. 

Няма фрапиращи нови схеми, коментира главният секретар и допълни, че те са традиционно установените - опрощаване на лихви, даване на парични суми, схемата "дърва срещу глас". Проверяват се данни за завишаване на броя на подвижните секции чрез изваждане на документи на здрави хора, че са болни.

По график на територията на цялата страна се провеждат множество специализирани полицейски операции през последните 2-3 седмици, съобщи Тодоров, цитиран от БТА. По думите му те са свързани с изборния процес, наркотици, акцизи, безопасност на движение. В хода им са разкрити над 290 престъпления, образувани са около 150 досъдебни производства и 90 бързи производства. Проверени са над 23 хил. лица, над 15 хил. МПС, съставени са над 3000 акта, установени са 10 незаконни оръжия, уточни главният секретар. Установена е и множество стока без акциз.