0

Б ългария е изправена пред множество кризи, но три са фундаментални. Трябва да ги назовем и оценим адекватно, за да продължим нататък. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от името на парламентарната група по време на тържествената първа сесия на 48-ото Народно събрание.

Първата криза според Иванов е "огромната геополитическа конвулсия, която започна с агресията на Путин в Украйна".

Той обясни, че това е преминаване в нова епоха, в която острото противопоставяне в международните отношения придобива ново значение.

Христо Иванов подчерта, че с руската инвазия в Украйна Путин прави опит да пренапише правилата, и добави, че България трябва да има по-активна позиция в НАТО и ЕС, а не да води политика на неутралитет.

Вторият проблем пред страната ни е политическата криза, посочи Иванов.

След поредна вълна на протести, България не може да формира стабилно и трайно управление вече месеци наред. На път сме към следващи избори. Служебното управление започва да изглежда не като изключение, а като някакво ново правило, което се очертава, коментира съпредседателят на ДБ.

По думите му фундаменталната причина, поради която политическите партии не могат да формират правителство е в корупцията.

"Ситуацията може да се нормализира при справедливо правосъдие. Ние, без да реформираме правосъдието, няма да можем да решим политическата криза", предупреди Иванов.

На трето място политикът постави инфлацията и енергийната криза.

"В този парламент трудно може да се формира правителство. Не ни трябва управление на компромиса. България заслужава управление с висока амбиция. Да не правим компромиси с големите национални цели", завърши Христо Иванов.