0

Ц ентралната избирателна комисия (ЦИК) не прие заявлението на Лена Бориславова ("Продължаваме промяната - Демократична България"), с което тя поиска да бъде заличена като народен представител. Това стана ясно от днешното заседание на ЦИК. По-рано Бориславова съобщи, че няма да бъде депутат в 49-ото Народното събрание и обяви, че на нейно място в парламента ще влезе колегата ѝ от "Продължаваме промяната" в листата в 24-ти МИР Петър Петров. 

Лена Бориславова остава част от 240-те народни представители, които са записани в Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г., което беше обнародвано в Държавен вестник вчера. Това обясни за БТА Емил Войнов от ЦИК. По време на заседанието Цветозар Томов припомни, че четиригодишният мандат на народните представители започва да тече с обнародването на резултатите от изборите за парламент.

Новоизбраните депутати в 49-ия парламент се събират на първо заседание утре от 10:00 часа.

По време за заседанието се породи спор дали на Бориславова трябва да бъде изпратено писмо, с което да я уведомят, че ЦИК няма правомощие за заличаване на народен представител, който вече е избран. До решение не се стигна, а заявлението на Бориславова остана за сведение.