0

"Възраждане" може да се нарекат изненанадата на вота. Те почти удвояват броят на спечелените гласове в сравнение с тези от изборите на 14 ноември миналата година. Това сочат първоначалните данни на "Галъп".

Според разбивката най-много от новите гласове идват от доскорошни симпатизанти на парията на Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме Промяната" (17%). Партията на Костадин Костадинов е привлякла и 9 на сто от гласувалите за формацията на Слави Трифонов - "Има такъв народ" на предишните избори, както и на 5% от вече бивши поддръжници на БСП и ГЕРБ.

Разбивката на „Галъп” показва още къде се пръснаха част от гласовете, които „Продължаваме Промяната” получиха на миналите избори. По 7% са отишли при „Възраждане” и „Български възход”, по 6% - при ГЕРБ и ДБ, 5 на сто – при БСП, 3% - при ДПС и 2% - при ИТН.

Резултатите сочат, че за 11 месеца партията на Кирил Петков и Асен Василев е загубила 1/3 от своите симпатизанти.

51% от симпатизантите на "Има такъв народ" и този път са дали гласа си за тях. 14 на сто от доскорошните им поддръжници обаче сега са подкрепили ПП, 11% - "Възраждане", 5% - "Български възход" и 4% - БСП.