1

З апочна вторият кръг от консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Държавният глава седна на масата на преговори с ръководството на "Възраждане".

Той ги поздрави в началото на разговорите с високия изборен резултат. "Вашата парламентарна тежест расте, но расте и вашата отговорност", каза президентът.

Партия "Възраждане" при Румен Радев на "Дондуков 2"
а а а
9

Румен Радев коментира заявка на партията, че ще бъдат опозиция в парламента, но лидерът на партията Костадин Костадинов отрече това. "Не знам кой ви е заблудил, че ще бъдем опозиция, ние сме готови да управляваме", каза той.

По думите на Костадинов трябва да се говори за бюджет. "Много сме закъснели". Той коментира, че неговата партия е категорична в техните законодателни намерения. "Ние внесохме първи законопроекта за съдебната власт за ограничаване властта на главния прокурор". 

Лидерът на "Възраждане" отправи критика по отношение на законодателната рамка, която представиха първите две най-големи политически формации в парламента ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По думите му има заявки, но няма конкретика.

Има един много важен въпрос за нас, който се опитва да бъде "заметен под килима" - въпросът за провеждането на референдум за запазването на българската валута и съхраняването на българската финансова независимост. Необяснимо е поведението на водещи политически сили за Еврозоната. Ние смятаме тази тема за конфликта и пряка подмяна на волята на българския народ, каза Костадинов. Той очаква в първите дни на май месец резултатите от броя на подписите, които "Възраждане" са събрали, да направят този референдум задължителен за провеждане.

Костадин Костадинов не пропусна да коментира и темата за войната в Украйна, като мнението му е за "максимално дистанциране от конфликта в Украйна".