0

Н оминираният за премиер от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" акад. Николай Денков върна на президента Румен Радев втория мандат изпълнен.

"По най-бързия начин ще подпиша указ, с който народните представители да гласуват по съвест за проектокабинета", заяви държавният глава. Връщането на мандата стана на фона на протест под прозорците на президентството, насочен срещу проектокабинета "Денков-Габриел". 

Бойко Кичуков

"Връщам проект за състав на МС. Очакваме да бъде гласуван в парламента, ако съберем мнозинство. Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно, за да се развива държавата в полза на хората", заяви акад. Денков.

„България има нужда от институции и политици, които реално да работят за интересите на страната, за сигурност, за справедливост и срещу корупцията, както очакват всички почтени български граждани; институции, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската интеграция. Бъдете сигурни, че в най-скоро време ще издам указ, за да внеса Вашето предложение в Народното събрание, където да бъде гласувано по съвест от народните избраници”, увери президентът Румен Радев.

След кратка среща с държавния глава, кандидат-премиерът каза, че очаква указът да бъде издаден още днес или най-късно утре сутринта. И изрази надежда, че евентуалното ново правителство „ще влезе в нормален работен режим с президента”. 

„Важно е да се направи спокоен, плавен преход във властта. Служебните и новите министри трябва да седнат заедно, да си предадат необходимата информация, да си кажат какви са приоритетите и проблемите в дадената сфера”, каза Денков.

Той добави, че „не вижда от какво хората може да бъдат недоволни”, след като политиците правели всичко възможно нормализиране на обстановката след пет предсрочни вота и с много компромиси от всички страни.

Кандидат-премиерът коментира и изготвянето на нов бюджет като подчерта, че той трябва да бъде направен професионално, а не да е в резултат от политически предпочитания.

В петък Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава на бъдещия проектокабинет, който ще бъде ротационен и ще бъде подкрепен от ГЕРБ-СДС. Предвижда се Денков да бъде премиер първите 9 месеца, а Габриел следващите 9.

В последния момент беше сменен министърът на правосъдието, като постът се предвижда да заеме депутатът от "Демократична България" Атанас Славов.

Бойко Кичуков

Стана ясно и че Асен Василев остава предложението за финансов министър, но няма да бъде вицепремиер. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат общо 132-ма депутати, които са достатъчно, за да бъде подкрепен проектокабинетът в пленарна зала, ако всички гласуват "за".

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, след като в петък беше договорена подкрепа от страна на движението за конституционна реформа.

Останалите парламентарни сили обявиха, че ще гласуват против проектокабинета "Денков-Габриел".