0

*Алексей Пампоров, доцент в Института по философия и социология при БАН

Българската политика е показала, че няма невъзможни мисии. В този смисъл коалиция между ГЕРБ-ППДБ също няма да е изненада. Такива неща обикновено се опаковат като „политическа отговорност“, „да спасим България“ и се предлагат на политическата сергия. Друг е въпросът, че онзи, който направи компромис, обикновено изчезва или се маргинализира – погледнете къде са днес НДСВ, „Атака“ и ВМРО. Това ще се случи и с „Продължаваме промяната“, ако преглътнат Борисов в името на Украйна, да речем.

Шанс

„Продължаваме промяната“ имаше шанс да се стабилизира и позиционира като втори значим играч, измествайки БСП и заемайки нишата център-ляво, или т.нар. социален либерализъм. Да, нямаше да спечелят, но щяха да се утвърдят като най-разпознаваемия анти-ГЕРБ играч.
На практика коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ беше силно желана от симпатизантите на ДБ и особено на ДСБ, защото тяхната борба от шест години е да спрат да са малката опозиция и да спечелят. Но социално-либералните избиратели от широката периферия, които бяха харесали посланието „леви цели – десни мерки“, т.е. социална справедливост с пазарни механизми, просто се отдръпнаха. На предишните избори ПП взимаше от ГЕРБ онези избиратели, които смятат, че Борисов е време да се оттегли, от БСП прогресивните избиратели, от ДБ – либералите, които не харесваха консервативните послания, от ИТН – онези, които яростно искат да изметат ГЕРБ от политиката. С коалирането си с ДБ ПП загуби бившите симпатизанти на ГЕРБ и БСП, слушайки единствено бившите симпатизанти на ДБ. Затова сега, ако ПП приемат коалиция с ГЕРБ, ще се самоубият. Те нямат твърдия електорат на ДБ, който вече е преглъщал министри в кабинета „Борисов 2“.

Романтизъм

В средите на т.нар. градски демократи има един политически романтизъм, който не им позволява да видят, че да имаш Иван Костов за основател, не е повод за гордост, а тежко наследство. Той е презиран от левите избиратели, но е откровено мразен от много от по-възрастните десни и либерални избиратели отвъд ДСБ – защото с политическите си действия унищожи СДС. Казано иначе, Иван Костов е за десните това, което е в момента Нинова за левицата – източник на нисък резултат и разцепление. 

Бюлетини

Там, където имаше машини, ясно се видя, че хората предпочитат да гласуват машинно. По бързо е, по-лесно е и не могат да ти направят вота „невалиден“ с едно драсване на химикалката. По принцип хартиената бюлетина е предпоставка за контролиран вот. Защото отдавна са известни механизми като т.нар. български влак – при които внасяш предварително попълнена бюлетина и изнасяш празна, подпечатана и така се стартира цикъл. МВР съобщи и за арестуван председател на СИК, който се е опитал да внесе наръч предварително попълнени бюлетини. За всички е ясно – хартиената бюлетина е най-лесният начин да се манипулира гласуването, при недобросъвестни комисии.

*Коментарът е специално за „Телеграф“