0

„Днес си забравих спасителния пояс“. Така най-възрастният депутат в 49-ото НС отговори на журналистически въпрос дали е готов да направи компромис и отново да поеме председателския пост.

„Самата политика е низ от компромиси, това е политиката“, коментира той.

По думите му в новия парламетн няма голяма промяна.

"Старите нови политици с малко нови хора", коментира Рашидов.

"Аз всеки път очаквам да има редовен кабинет в името на хората", допълни той.

А за съдържанието на Народното събрание Рашидов беше лаконичен: "Човек се ражда мъдър или не се ражда".

Според проф. Огнян Герджиков ПП – ДБ трябва да поемат подадената ръка от ГЕРБ, още повече, че спечелилите извънредния парламентарен вот заявиха, че са готови на всякакви коалиции. Той обаче изрази съмнение това да се случи.

"Изчерпа ни се търпението. Партиите са длъжни да се разберат. Всяко нещо има своя предел", заяви проф. Герджиков.

"Не че и други държави не са били в подобна ситуация, но е крайно време да се сложи точка. Все още имам надежда, че ще бъде съставено правителство", допълни той.

„Няма да приемем бюджет, който ограничава разходите. Нашите приоритети са още работата по Плана за възстановяване и спирането на военната помощ за Украйна”, заяви депутатът от БСП Георги Свиленски.

Той коментира и темата за съставянето на правителство.

"Да се съберат тези, които знаят как и онези, които искат да върнат това, което е било отново. Отговорността е тяхна, те спечелиха над 60% от българския вот. Ако отговорността за съставяне на кабинет дойде при нас, тогава ще я поемем“, категоричен бе Свиленски.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски пък беше лаконичен.

"Надявам се, че политиците ще се събудят и ще съставят правителство, защото все повече се изчерпва смисълът да идваме тук“, заяви той на влизане в парламента.