0

Д омашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, приеха на първо четене депутатите с изменения в Закона за защита от домашното насилие. Вносители на промените са Кирил Петков (ПП-ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Делян Пеевски (ДПС) и група народни представители. Скандал в Народното събрание предизвика предложението на Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" окончателните промени да се гледат още днес. То бе прието със 144 гласа, а 65 бяха "против", но опозицията остро възрази, заради което депутатите излязоха в почивка. 

Законопроектът, приет на първо четене, предвижда, че "интимна връзка" е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения." 

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова обясни, че преди второ четене ПП-ДБ ще внесат корекция на дефиницията за "интимна връзка". Фактическото съжителство ще остане в закона, а към него като разширителна норма следното определение: 

"Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречения са отношения с продължителност поне от 60 дни".

Тя защити необходимостта от законово уреждане на закрилата за партньори при такава връзка, тъй като "към настоящия момент тези хора нямат защита". "Не само, че нямат защита, а в случай на насилие жертвата не може да получи подкрепа за нейната ресоциализация или пък насилникът да бъде задължен да мине през програмите за справяне с гнева или с овладяване на агресията. Това целим", аргументира се Йорданова.

Дебатите преди първо четене 

БСП и "Има такъв народ" разкритикуваха дефиницията. "Ами, ако са минали 30 дни? Това е нечувано и невиждано безумие, което се опитвате да сътворите, върху безумието, което сте сътворили преди това", заяви Иван Ченчев от БСП.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" "интимна връзка" прокарана по този начин, обслужвала хомосексуалните връзки. "Това е безумие - смесвате някакъв изверг, нарязъл едно момиче, с хомосексуални връзки", обяви Ганев.

Депутатът от ИТН Тошко Йорданов се обърна към Кирил Петков с думите, че според първоначалното определение на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС на поправките в Наказателния кодекс, "с Делян Пеевски и с Бойко Борисов са в интимна връзка". 

"Изключително грозно е как управляващата сглобка използва трагедията на едно момиче в Стара Загора, за да опита да си измие отвратителния си съюз. Предложенията, които ще приемем, знаете, че няма да решат проблема. Каквото и да приемем, вдигането на наказанията не решава проблема", добави Йорданов.

"Липсват превенции и един куп неща. Да не говорим, че се вкарват неща, които са толкова обтекаеми, защото по вашето предложение за "интимна връзка", вие с Пеевски и Борисов сте в интимна връзка по това определение. ГЕРБ пък използват трагедията да пробутат да се атакува ветото на президента и това е долно. Свиквате НС да си разчиствате сметките с президента, използвайки трагедията на едно момиче", обвини Йорданов управляващите.

Колегата му от ИТН Андрей Чорбанов се пошегува с въпроса: "Аз смятам, че имам интимна връзка в момента, но не мога да преценя колко стабилна е тя. Ако е само сексуална, интимна ли е? Ако е само платонична, дали предполага относителна стабилност?"

Независимият депутат Радостин Василев също обвини Кирил Петков, че се опитва да използва случая с обезобразеното момиче в Стара Загора за трупане на политически дивиденти. 

"Предадохте 650 хиляди българи? Защо не протестирахте за момичето, което е пострадало от Данаил Александров от ГЕРБ, който е обвиняем за блудство с 14-годишно момиче?", попита той. Според Василев случаят в Стара Загора не е случай на домашно насилие, а трябва да се преследва по Наказателния кодекс. "Вие прокарвате перверзните идеи на ЛГБТИ общността. Карате жена си на площада, дъщерите си", заяви Василев от трибуната. По думите му "Продължаваме промяната - Демократична България" са записали 60 дни за интимната връзка, защото от толкова са и жертва в тяхната интимна връзка с ГЕРБ. 

Искрен Митев от ПП-ДБ отговори на Василев с думите: "Вашата дума е толкова несъществена, безстойностна, вие доказвате думите си със записи. Вие сте съвършен предател. Дали семейството ви вярва? Когато говорите за предателства, вие сте еманация на предателството? Кой би ви повярвал на вас?". 

"Аз дълго време говорих с Кирил Петков относно психическото състояние на Искрен Митев, такива народни представители са щета за една парламентарна група, за такива като господин Митев трябва да вкараме и психотест, тест за интелигентност той няма да издържи. Дано има избори скоро или ще започнете работа в "Анимус", или ще стане личен сътрудник на Кирил Петков", отвърна му от своя страна Василев. 

Бившият министър на правосъдието и депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Надежда Йорданова призова колегите си да не използват ирония по темата, която се обсъжда.

"Днешният дебат доказва колко просташки се мисли в тази зала по отношение на случилото се с 18-годишната Дебора от Стара Загора", каза от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. "Ще устояваме желанието на цялото общество да няма повече нито едно момиче като Дебора", категоричен беше той. 

"Ако промените, които обсъждаме, бяха в сила, когато момичето от Стара Загора беше получило първата заплаха, тя можеше да потърси защита. Но дебатът днес показва колко незряло, лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем. Ще отстояваме желанието на цялото общество да няма нито едно момиче повече", заяви Петков.

В крайна сметка промените бяха приети на първо четене. Скандал обаче предизвика предложението още днес да се гледат промените и на второ четене. За успокояване на страстите бе дадена 10-минутна почивка. 

В дневния ред са и промените в Наказателния кодекс, с които се увеличават наказанията за нанасяне на телесна повреда, както и ветото на президента върху Закона за съдебната власт.

В началото на заседанието Мирослава Петрова положи клетва като народен представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Тя заема мястото на Андрей Цеков, който бе избран за министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Росица Йовкова от ПП-ДБ пък зае мястото на Петър Петров от ПП-ДБ, който беше избран за заместник-председател на ДАНС. 

Какво прие правната комисия преди днешното гласуване в зала?

В началото на миналата седмица, след като случаят с пострадалото 18-годишно момиче от Стара Загора стана известен, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС внесоха два общи законопроекта - за промени в НК и в Закона за защита от домашното насилие. На извънредно заседание миналия четвъртък те бяха обсъдени и гласувани от парламентарната правна комисия.

Тя прие завишаване на наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект за промени в НК. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Предлага се да отпадне пробацията при лека телесна повреда, а глобата да бъде завишена от 500 до 1000 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в ЗЗДВ.

По данни на МВР през първите 6 месеца на тази година са получени 1950 заповеди за защита от домашно насилие. От тях 647 са заповедите за постоянна защита, а 1303 - за незабавна защита, сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция "Национална полиция". С 40 % са се увеличили образуваните досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие. За първото шестмесечие на годината те са 596, спрямо 426 за същия период на миналата година. Според данните на МВР само през юни т.г. са разкрити 35 случая на домашно насилие.

За миналата година идентифицираните случаи на домашно насилие са 736, от които 10 лица с увреждания, 188 жени, шестима мъже и 542 деца. Това се посочва в проекта на Доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2022 г., изготвен от Министерството на труда и социалната политика, публикуван в портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Омбудсманът Диана Ковачева също внесе миналата седмица в НС предложение за наказателна отговорност за изтезание и унизително отношение. Текстът е за промени в НК, с които се инкриминират деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание. Поводът отново е случаят в Стара Загора.

На извънредното си заседание правната комисия преодоля ветото на президента върху промените в Закона за съдебната власт. Народните представители не дебатираха по мотивите на държавния глава. Предстои гласуване и в пленарна зала.

На 1 август Румен Радев подписа указ, с който върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. В мотивите си Радев посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

Извънредно заседание и на здравната комисия в парламента 

Депутатите от парламентарната здравна комисия също се събират за извънредно заседание в 14 ч., на което ще изслушат министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков. Той ще отговаря на въпроси относно утвърдения медицински стандарт "Съдебна медицина" и спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая с пострадалото момиче в Стара Загора.

Той ще трябва да представи и информация относно липсващи на територията на страната ни лекарствени продукти за лечение на пациенти със захарен диабет и на ваксини за деца, които са задължителни съгласно действащия Имунизационен календар на България.

Дневният ред на комисията предвижда и изслушване на главния координатор на Експертния съвет по медицинската специалност "Съдебна медицина" към министъра на здравеопазването и на председателя на Българското дружество по съдебна медицина относно действащите правила и процедури при определянето на вида на телесна повреда при извършването на съдебномедицинска експертиза. 

С протести в цялата страна миналата седмица беше изразена подкрепата за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора. Нападението над момичето е станало в края на юни, но случаят придоби широк обществен отзвук едва преди дни. Задържан бе 26-годишният Георги Георгиев. 

В резултат на активните разследвания по двете досъдебни производства имаме категорични доказателства, че обвиняемият Г.Г. е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения, заяви на брифинг преди дни районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Тя обясни, че в резултат на събрани нови допълнителни доказателства наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура Стара Загора е преценил да повдигне допълнително обвинение срещу 26-годишния Георги Георгиев по досъдебното производство за закани с убийство към Дебора.