0

П олицията предотврати опит за нападение срещу съпредседателя на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и номинирания за премиер с втория мандат на ПП-ДБ акад. Николай Денков. Сцената се разигра в рамките на протест минути преди двамата да влязат в президентството, където бе връчена папката с изпълнения мандат за състав на редовно правителство.

Булфото

Булфото

Протестът бе организиран от политическа партия "Левицата" и бе обявен "срещу грубото погазване на държавността и безпрецедентния политически цинизъм". Визира се порочното, според протестиращите, сътрудничество между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които се разбраха да управляват съвместно страната в следващите минимум 18 месеца. 

Булфото

Булфото

Надуваеми булка и младоженец посрещнаха представителите на ПП и ДБ, а на площада пред президентството прозвуча Сватбеният марш. На лицето на булката бе залепена снимка на Кирил Петков, а младоженецът бе изобразен с лика на Бойко Борисов. Протестиращите обясниха, че съпровождат Борисов и Петков към тяхната сватба.

Пърформансът обаче не приключи с това.

Когато колата, превозваща съпредседателя на ПП и номинирания за премиер спря пред президентството и двамата слязоха от нея, към тях се спусна нападател, облечен с черно расо и с кръст в ръка. Той тръгна да напада Петков, но в същия момент полицаите се спуснаха към него и предотвратиха нападението. В крайна сметка, Петков и акад. Денков влязоха невредими в президентството.

Мъжът, чиято самоличност и мотиви засега не са известни, е задържан.